нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

НАТО привежда в повишена бойна готовност подразделения за защита на трансатлантическите връзки

Снимка: Guliver/ Getty Images

НАТО привежда в повишена бойна готовност подразделенията за защита на транспортните и комуникационни маршрути между Северна Америка и Европа, съобщава германското списание Focus.

Подразделенията се намират в американския пристанищен град Норфолк, щата Вирджиния. Те ще патрулират в Атлантическия океан. По този начин Алиансът реагира на руската политика, която се смята за агресивна на Запад, пояснява агенция "Фокус", която цитира германското издание. От Москва се страхуват най-вече държавите по Източния фланг на НАТО, особено след събитията в Източна Украйна и Крим, коментират от Focus .

Военната организация на Запада се опасява, че руските подводници могат да прекъснат подводните кабели между САЩ и Европа, чрез които се обменят интернет данни. Такива атаки могат да бъдат част от хибридна война, отбелязва изданието.

Войските в Норфолк под ръководството на вицеадмирал Андрю Люис допълват поредното новосъздадено звено в Улм в германската провинция Баден-Вюртемберг. То отговаря за транспортирането на войници и военна техника до Европа. Тези сили достигнаха първия етап на бойна готовност миналата година. До септември 2021 г. и двете части ще бъдат приведени в пълна бойна готовност.

още от Свят