Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

"Този път е катастрофа!" - Венеция преживява невиждани от половин век наводнения (видео)

Кадър от La Repubblica

Извънредно положение е обявено във Венеция заради рекордно високи води. Всяка година по това време морското равнище се повишава до степен, че залива части от града, построен в морето, но този път нивото на т.нар. високи води достигна катастрофални размери и през изминалото денонощие се покачи до 187 сантиметра - почти колкото голямата вълна от 1966 година, когато е било 190 сантиметра.

Наводнен е над 80% от града, а бедствието взе и две жертви, съобщава италианската телевизия Скай Ти Джи 24.

Един от загиналите е бил убит от токов удар в наводнената си къща.

В града не работят телефоните, а жителите и туристите са призовани да не излизат навън. Под вода - над 1 метър, е площад Сан Марко. Наводнена е и прочутата базилика.

 

 

 

За днес се прогнозира покачване на водното ниво до 160 сантиметра.

Преживяваме истинска катастрофа, няма как да няма щети, каза кметът на Венеция Луиджи Бруняро. На жителите на града им е препоръчано, ако могат, да не излизат на улицата. Любителски кадри във фейсбук показват плашещите мащаби на бедствието.

 

 

Т. нар. висока вода е явление, характерно за Венеция, разположена на няколко острова в лагуна на Адриатическо море. Феноменът е свързан с повишаване на морското равнище, обикновено през есента и пролетта, зависи също от фазите на Луната и приливите. Този път нивото на водата се вдигна и от проливните дъждове и духащия от морето вятър.

още от Свят