нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

"Измамникът на века" Бърни Мадоф почина в затвора

Getty images

Най-големият финансов измамник в най-новата история на човечеството Бърни Мадоф е починал на 82 години в затвора в американския щат Северна Каролина, предаде Би Би Си.

Мадоф, който дълги години е финансов съветник, инвеститор и управлява активи за свои клиенти, беше осъден през 2009 г. на максималната присъда от 150 години затвор за организирането на най-голямата позната финансова пирамида. Според следствието, образувано срещу него, близо 65 млрд. долара са липсвали от сметките на неговите клиенти, в които се включва и нереалистичната доходност, която Мадоф им е обещавал. Реалната сума на  загубите възлиза на 18 млрд. долара според Корпорацията за защита на инвеститорите в ценни книжа.

В един от последните цитати на Мадоф, той казва: „Оставих срамно наследство на моето семейство и моите внуци. Това е нещо, което ще остане с мен до края на дните ми и съжалявам за това“.

Мадоф започва кариерата си на 22 години с 5000 долара капитал. Той основава Bernard L Madoff Investment Securities през 1960 г., която постепенно се превръща един от най-големите маркет-мейкъри за покупка и продажба на акции. Компанията 8 пъти е разследвана от американската Комисия по ценните книжа и борсите поради изключителните си печалби. В крайна сметка обаче това, което довежда до края на Мадоф е финансовата криза, която кара неговите клиенти да изтеглят в кеш инвестициите си, управлявани от него. Оказва се, че той не разполага с търсените от тях 7 млрд. долара, което поставя начало на разплитането на неговата понци схема, в която той е използвал новите постъпления по сметките, за да плаща доходност на клиентите си.

Освен обикновени хора и богати знаменитости сред неговите жертви са дори финансови институции като британската банка HSBC, които са имали около 1 млрд. долара, „управлявани“ от Мадоф, а също така и Royal Bank of Scotland, както и японската Nomura Holding.

 

още от Свят