Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Не откриха доказателства за връзка между Москва и кампанията на Тръмп

100

Снимка: Guliver / Getty Images

Комисията по разузнаването към Камарата на представителите в Конгреса на САЩ обяви, че е приключила разследването за предполагаемата руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. и че не е открила доказателства за съглашателство между предизборния екип на Тръмп и Москва, предаде „Ройтерс“.

Това заключение бе подписано само представителите на Републиканската партия в комисията, които се съгласиха, че Русия е опитала да повлияе на изборите чрез разпространението на пропаганда и фалшиви новини в социалните мрежи, но отхвърлиха твърденията на американското разузнаване, че Москва е подкрепила кампанията на Тръмп срещу Хилъри Клинтън.

Водещият представител на Демократическата партия в комисията за разузнаването в Камарата на представителите на САЩ Адам Шиф се изказа против заключението на републиканците и заяви, че то представлява опит за преждевременно спиране на разследването.

„Въпреки че повечето членове на нашата комисия показват от доста време, че са подложени на голям натиск, за да спрат разследването, това е поредното трагично постижение на този Конгрес и пример за поредната капитулация пред изпълнителната власт“, заяви Шиф.

Американският президент Доналд Тръмп коментира заключението на комисията, като написа в Twitter с големи букви, че комисията не е намерила никакви доказателства за съглашение между неговия екип и Русия след 14-месечно „задълбочено разследване“.

Въпреки това, изявлението на републиканците идва в момент, в който разследването на специалният прокурор Робърт Мюлер набира инерция. Миналата седмица бившият политически съветник на Тръмп Сам Нънбърг прекара шест часа пред сформираното от Мюлер „голямо жури“, докато бившият шеф на предизборния екип на американския президент Пол Манафорт не се призна за виновен по обвинения за в заговор срещу САЩ и пране на пари.

още от Свят
18
Петък
Януари