нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Следващата кралица на Нидерландия може да има спътник от същия пол

Карл Вилем-Александър и наследничката му принцеса Амалия. /Getty Images

Еднополовите бракове в Нидерландия са законни от 2001 г., но винаги се е приемало, че това е неприложимо за короната, тъй като трябва да има наследник на трона.

Сега обаче служебният премиер Марк Рюте даде ясно да се разбере, че всеки крал или кралица може да има спътник от същия пол.

Наследничката на нидерландската корона, принцеса Амалия, навършва 18 през декември тази годиа. Рюте каза, че всичко е свързано с „теоретични ситуации“, но следващата кралица може да се ожени за жена, пише „Би Би Си“.

„Кабинетът не вижда, че наследник на трона или кралят трябва да абдикират, ако искат да се оженят за партньор от същия пол“, обясни Рюте в отговор на писмен въпрос в парламента от собствената си партия.

Като най-голямо дете на крал Вилем-Александър, бъдещето на Амалия е подложено на проверка. Очаква се принцесата да отиде в университет догодина, като вече е отказала кралските доходи, на които има право, докато е студентка.

Въпреки че кабинетът дава ясно да се разбере, че еднополовият брак е възможен, не се знае какво би се случило с наследството, ако има деца, родени от еднополов кралски брак, например чрез осиновяване или чрез донор.

„Това е ужасно сложно“, обясни Рюте. Холандската конституция гласи, че кралят или кралицата може да бъде наследен само от „законен потомък“.

Според премиера това на този етап е чисто теоретично, но ще зависи от парламента, който дава одобрение на кралските бракове.

още от Свят