Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Норвегия иска повече американски военни по границата с Русия

102

Снимка: Guliver / Getty Images

Правителството на Норвегия обяви, че ще поиска удвояване на броя на американските военни в страната и удължаване на техния престой, предаде Ройтерс. От Осло поясниха, че ще поискат военните да бъдат разположени в район, който е по-близо до границата с Русия.

В края на тази година Норвегия трябва да напуснат 330 американски морски пехотинци, които пристигнаха в страната през 2017 г. като част от първия чуждестранен военен контингент на норвежка територия от края на Втората световна война насам.

Първоначалното решение за разполагането на американски войски в Норвегия разтревожи Русия, която заяви, че това ще влоши двустранните отношения и че ще увеличи напрежението по северния фланг на НАТО.

„Предложението се радва на широка подкрепа в парламента“, заяви норвежкият външен министър Ине Ериксен Сьорейде, като добави, че този ход не предвещава създаването на постоянна американска база в Норвегия и че не насочен към Русия.

„На норвежка земя няма американски бази“, каза още тя.

Осло ще поиска от Вашингтон да изпрати 700 войници от 2019 г., в сравнение с настоящия контингент от 330. Допълнителните войски ще бъдат разположени в арктическата провинция Тромс, вместо в централната част на страната.

Ротацията на военните ще се извършва на всеки 5 години, вместо на 6 месеца, както беше прието с идването на първият контингент в началото на 2017 г, който напусна страната в началото на юни.

От руското посолство в Норвегия не са коментирали информацията.

още от Свят
18
Понеделник
Февруари