нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Строгите мерки се връщат в няколко страни. В Италия препоръчаха носенето на маски и вкъщи

Снимка: Getty Images

Няколко европейски страни въвеждат повторни ограничителни мерки заради нарастване на броя на заразените. От днес носенето на маски на открито в Италия вече е задължително, след като вчера страната отбеляза негативен рекорд на новите случаи за денонощие - над 3600 нови случая, което е с 1000 повече за денонощие. Такова увеличение не е регистрирано от средата на април. Италия беше първата страна в Европа, засегната от коронавируса, като от началото на пандемията заразените там за около 334 000 души.

Италианският парламент вече одобри удължаването до 31 януари догодина на извънредното положение, свързано с COVID-19. Носенето на маски на открито е задължително в цяла Италия като нарушителите ще се наказват с глоби от 400 до 1000 евро. Нещо повече, министър-председателят Джузепе Конте препоръча маски да се носят и у дома. Регионалните власти ще имат правомощия да затягат съществуващите мерки, но не и да ги отменят едностранно. 

"Маската трябва да се носи по всяко време. Изключение може да има само на пусти улици. Трябва да сме по-твърди, за да избегнем нови по-строги ограничения за социалната и производствената дейност", каза Джузепе Конте, министър-председател на Италия.

Във Фейсбук министърът на здравеопазването Роберто Сперанца съобщи, че е подписал заповед, предвиждаща задължителни тестове за вируса на пристигащите от Белгия, Великобритания, Нидерландия и Чехия.  

Новите случаи на коронавирус в Германия може да достигнат 10 хил. на ден, приготвени сме и за вариант, в който вирусът започне да се развива неконтролируемо, но все пак се надяваме той да не се реализира“. Това съобщи Лотар Вийлер, ръководителят на германския институт Роберт Кох за контрол на заболяванията по време на специална пресконференция в Берлин, предаде The Local.

Германия регистрира 4058 нови случая на COVID-19 само в рамките на последните 24 часа, което е най-голямата стойност от април насам. Това е „притеснителен скок“ на разпространението на болестта.

„Все още не знаем как ще продължи да се развива ситуацията. До момента Германия управлява ситуацията може би най-добре спрямо останалите европейски страни, но не трябва да затрием с лека ръка всичко, което постигнахме“, добави Кох. Страната вече взема специални мерки. Във всички области, където новите случаи на ден са над 50 на 100 000 жители се ограничава събирането на хора на едно място според разписана процедура. Канцлерът  Ангела Меркел призова хората да  отложат своите пътувания в период, който обичайно е свързан с туризъм сред природата в Германия.

От днес в Сърбия са в сила по-строги противоепидемични мерки във връзка с рязкото увеличение на случаите на зараза с коронавирус. Решението за това беше взето вчера от Кризисния щаб за борба с разпространението на коронавируса. В последните дни е регистрирано рязко увеличение на броя на заразените - в понеделник те бяха 51, във вторник - 121, вчера - 120, предава БТА.

Вероятността за заразяване достигна 19% и затова Кризисният щаб въведе допълнителна мярка - ограничи работното време на кафенетата и ресторантите до 23 часа при особено внимание за спазване на вече въведените санитарни мерки. Сериозни наказания са предвидени за гражданите, които не носят маски в обществения транспорт или на обществено място. Сега те възлизат на 5000 динара или 42 евро. По най-нови данни броят на заразените в Сърбия е достигнал 34 193 души, починали са 758 души. От началото на пандемията са направени над 1173 милиона теста. Средната възраст на заразените е от 30 до 50 години. В 70 процента от случаите заразените са се разболели от бронхопневмония.

В западния регион Янина и северния Кожани на Гърция ще бъдат наложени по-стриктни мерки върху публичните събирания и работата на барове и ресторанти за период от две седмици във връзка със сериозното увеличение на случаите на новия коронавирус в районите, пише електронното издание на вестник Kathimerini. 

Новите мерки включват затваряне на всички ресторанти, барове и кафенета от полунощ до 5 сутринта, забрана за партита, големи църковни събирания и други събития, които събират голям брой хора, заяви заместник-министърът на гражданската защита Никос Хардалиас по време на брифинг.

Пазарите на фермерите ще могат да работят с 50 процента капацитет, като се спазват разстояния от пет метра между продавачите. Властите също така забраняват събирането - в публични или частни пространства на повече от девет души; ограничение от четири души, на които е позволено да седят около масата на един и същ ресторант/ бар (шест, ако са членове на едно домакинство) и задължителните използване на маски във всички открити и закрити обществени пространства. 

още по темата
още от Свят