нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Нов закон във Великобритания ще даде на разузнавачите "лиценз за убийство"

Снимка: Getty Images

Нови закони на Обединеното кралство могат да дадат на внедрените разузнавателни агенти „лиценз за убийство“, пише The Daily Telegraph. Очаква се съдържанието на тези законопроекти да бъде разкрито още тази седмица.

Предложената правна рамка ще позволи на агенции като MI5 да одобряват „необходими и пропорционални престъпления“. Въпросът дали ще има ограничения за това какви престъпления могат да бъдат санкционирани може да остане неясен, пише изданието. Британските власти предприемат тази стъпка след дълъг и ожесточен дебат относно законността на правилата на тайните служби, според които тайните източници имат право да извършват престъпления в операции. 

Съдът по въпросите на следствените пълномощия който изслушва правни жалби срещу разузнавателните служби, постанови миналата година, че политиката на MI5 е легитимна, тъй като има „подразбиращи се правомощия“ съгласно Закона за службите за сигурност. Не всички членове на съда обаче подкрепиха това решение.

Коалиция от правозащитни групи, загрижени, че тази политика може да бъде използвана за санкциониране на тежки престъпления като убийство на британска земя, се опитва да оспори това, което те наричат „сурово“ съдебно решение. Въпреки спечелен процес миналата година, британското правителство сега се опитва да гарантира, че подразбиращите се правомощия се превръщат в истинска правна защита, която, според заявленията на MI5, е необходима за изпълнението на секретни мисии.

Очаква се новите закони да създадат правно основание за разрешаване на престъпления, извършени от агенти, които действат от името на различни държавни агенции и провеждат тайни разследвания.

MI5 по-рано отказа да разкрие точно какви престъпления могат да бъдат извършени съгласно нейните вътрешни правила. Всичко се обясняваше с факта, че подобна информация може да доведе до сериозно подкопаване на операциите по внедряване. По-специално разузнавателната агенция се опасява, че разкриването на такива подробности може да помогне на престъпните банди да ликвидират "къртици", тъй като вградените агенти ще бъдат "помолени" да извършат забранено престъпление, допълва изданието. 

Министрите се надяват да представят нов пакет от закони за разглеждане още тази седмица, но въвеждането му преди това беше забавено поради промени в парламентарната дейност, причинени от пандемията от COVID-19, обяснява The Daily Telegraph. 

още по темата
още от Свят