нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Нова ескалация на конфликта в Нагорни Карабах

Getty Images

Седмица след подновяването на атаките в Нагорни Карабах Азербайджан съобщи за тежки удари в Ганджа, втория най-голям град в страната.

Най-малко 13 души са загинали по време на ракетен обстрел, а други 50 са били ранени, предаде ДПА. Телата на загиналите са открити под отломките на срутени от нападението сгради.

Азерското министерство на отбраната обяви, че са постигнати нови успехи на фронтовата линия. Според президента Илхам Алиев военните са поставили няколко села и един град в спорната зона под свой контрол. Днес Баку отбеляза още, че въздушните сили на страната са свалили вражески самолет Су-25 в 11:11 ч. местно време, предаде ТАСС. Армения, от своя страна, отрече твърдението, описвайки го като „дезинформация“, и съобщи за атаки по столицата на Нагорни Карабах, Степанакерт, където най-малко трима граждани са пострадали.

Властите в Азербайджан обявиха, че броят на цивилните смъртни случаи се е увеличил до 60 души от началото на подновения на 27 септември конфликт в сепаратистката територия. Ранени са поне 270 души.

И двете бивши съветски държави отправиха взаимни обвинения за нарушаването на сключеното в миналата събота примирие в Москва само часове след подписването му.

За планинския регион, в който живеят около 145 хил. души, Армения и Азербайджан водят сражения от десетилетия. Нагорни Карабах е населен от арменци, но според законите на международното право принадлежи на Азербайджан.

още от Свят