Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Протестиращи заляха улиците на Хонконг с нова решимост и още по-дълъг списък с искания

Снимка: Guliver / Getty images

Политическата криза в Хонконг навлезе във втората си седмица, след като рекордният брой демонстранти, изпълнили улиците на града вчера, отхвърлиха извинението на главния администратор на територията Кари Лам и заявиха, че ще продължат борбата срещу спорния закон, който тя се опита да прокара, пише британският в. "Гардиън" по повод събитията в бившата британска колония. След внушителния протест - най-големият в историята на Хонконг - Лам се извини в изявление за подхода на правителството във връзка със законопроекта за екстрадицията. Тя обаче не изпълни нито едно от ключовите искания на демонстрантите: да оттегли изцяло законопроекта, да прекрати репресиите над активисти и да потърси отговорност на полицията за бруталните й действия на предишните протести, а също да подаде оставка, отбелязва вестникът.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо каза, че президентът Доналд Тръмп ще повдигне въпроса за човешките права в Хонконг на евентуална среща с китайския си колега Си Цзинпин на форума на върха на Г-20 в Япония този месец. Китайската цензура прави всичко възможно да трие или блокира новините за най-новите протести. Демонстрациите бяха много слабо отразени в държавните медии, които се фокусираха върху обвиненията в "чуждестранна намеса". В редакционна статия англоезичният китайски вестник "Глоубъл таймс" предупреди САЩ да не използват Хонконг като "разменна монета" в търговските преговори и заяви, че размириците в Хонконг само ще втвърдят още повече позицията на Пекин по отношение на Вашингтон, допълва "Гардиън".

Протестиращи заляха вчера улиците на Хонконг с нова решимост и още по-дълъг списък с искания, отхвърляйки замразяването на спорен законопроект за екстрадицията и задълбочавайки политическата криза, обхванала полуавтономната територия, пише "Ню Йорк таймс". Огромният мащаб на демонстрацията ясно показа, че хората не са удовлетворени от временното замразяване на законопроекта и последвалите извинения на главния администратор на Хонконг Кари Лам, че се съмняват в искреността й и смятат, че е предприела тези стъпки, само защото е под натиск. Решителността на участниците в протестите предизвиква трусове в Пекин, подлагайки на изпитание старателно градения от президента Си Цзинпин имидж на сила и компетентност, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Огромният по мащаби нов протест в Хонконг вчера цели да поддържа натиска върху правителството, пише френският в. "Монд". По силата на принципа "Една страна, две системи", датиращ от времето преди връщането му на Китай, Хонконг се ползва на хартия от непознати в останалата част на Китай права като свобода на словото и на демонстрации, които би трябвало да останат в сила до 2047 г. Все повече жители на бившата британска колония обаче смятат, че Китай е на път да се откаже от сключеното с Лондон споразумение със съучастничеството на местното правителство. Те се боят, че може да изгубят свободите си много преди изтичането да договорения 50-годишен срок след предаването на Хонконг на Китай през 1997 г., подчертава "Монд".

Френският регионален вестник "СюдУест" отбелязва, че протестното движение надхвърля въпроса за екстрадициите и е израз на много по-мащабно недоволство срещу правителството и срещу Пекин, обвинени, че от години ограничават все повече свободите в полуавтономната територия.

 

По материали на БТА

 

още по темата
още от Свят