нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Очакваното силно възстановяване на германската икономика се отлага за по-късно

Getty Images

Очакваното солидно възстановяване на германската икономика след пандемичните локдауни се отлага за по-късно - това е основният извод на един от водещите германски икономически институти, Институтът за икономическо развитие Ifo, който преразгледа към съществено понижение прогнозата си за икономическия растеж на Германия, предаде ДПА. Тя бе понижена с 0,8 пункта спрямо предишната прогноза, което означава, че очакваният годишен ръст на БВП ще е само 2,5 на сто.

Миналата година германската икономика се сви с 4,9 процента спрямо предходната година. В момента промишленото производство намалява в резултат на прекъсването на доставките за важни междинни стоки, отбеляза главният икономист на института Тимо Волмерсхойзер.

Световното търсене на дълготрайни потребителски стоки и електроника дведе много производители до ръба на възможностите им и оказа натиск върху светонтите вериги за доставки, отбеляза той. От друга страна се наблюдава възстановяване в сектора на услугите.  Икономистите от Ifo възлагат по-големи надежди на следващата година и коригират нагоре с 0,8 пункта прогнозата си за икономически ръст през 2022 година до 5,1 на сто.

Броят на безработните се очаква да намалее до 2,6 милиона тази година и до 2,4 милиона догодина.  Работата на намален работен ден също съществено е намаляла и ще достигне предкризисното си равнище идната година, прогнозират икономистите.

Инфлацията се очаква да нарасне до 3 процента тази година, а следващата да отстъпи до 2,3 на сто.

Бюджетният дефицит се очаква да достигне 157 милиарда евро тази година и 52 милиарда евро през 2022 година. Три други водещи института също понижиха прогнозите си за тази година, като сега очакват растеж между 2,1 и 3,5 на сто. Обща есенна прогноза на икономическите институти се очаква да бъде представена в средата на октомври.

още от Свят