нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ООН настоява за разследване за хакнатия телефон на Безос

Getty Images

Експерти от Организацията на обединените нации настояват да бъде започнато разследване по случая с хакерската атака срещу телефона на Джеф Безос от саудитския принц Мохамед бин Салман, предаде CNN.

Призивът си те отправят, след като получили информация, която предполага евентуалното участие на престолонаследника в изпращането на злонамерен файл в WhatsApp, в опит да повлияе на начина, по който притежаваното от Безос издание, „Уошингтън Поуст“, отразява обстановката в Саудитска Арабия. „Призоваваме за разследване на тези твърдения, така че да разполагаме с всички факти“, обяви специалният репортер на ООН Агнес Каламар.

В официалното си изявление екипът на ООН сподели още, че се е запознал с резултатите от проведения от консултантската фирма FTI анализ на телефона на най-богатия човек в света и потвърди, че е изтеглено „масивно“ количество информация само за няколко часа, след изпращането на видео файл от профила на бин Салман на 1 май 2018 година.

Саудитска Арабия отрече да е замесена в атаката. „Смятам, че „абсурд“ е правилната дума. Идеята престолонаследникът да хакне Джеф Безос е напълно глупава“, съобщи външният министър на страната, принц Фейсал. Американското посолство също призова да бъде започнато ново разследване, което да установи дали устройството на Безос е било мишена за злоупотреби.

Вчера основателят на Amazon публикува снимка от архива си, от служба в памет на убития Джамал Кашоги. Преди смъртта си журналистът отразяваше събитията в Саудитска Арабия, често отправяйки критики към правителството.

 

още от Свят