нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ООН призова Китай и САЩ да избягват нова Студена война

Getty Images

Предупреждавайки за потенциална нова Студена война, ръководителят на Организацията на обединените нации помоли Китай и САЩ да поправят своите „напълно нефункционални“ отношения, преди проблемите между двете държави да се пренесат по-далеч, в останалата част от планетата.

В интервю за „Асошиейтед Прес“ генералният секретар Антониу Гутериш коментира, че двете големи икономически сили трябва да си сътрудничат в областта на климата и да водят по-стабилни преговори по отношение на търговията и технологиите, дори и предвид постоянните политически пукнатини относно правата на човека, икономиката, сигурността онлайн и суверенитета в Южнокитайско море“.

„Трябва да възстановим функционалната връзка между двете сили“, обясни Гутериш, като допълни, че това е „от съществено значение за справяне с проблемите с ваксинацията, изменението на климата и много други глобални предизвикателства, които не могат да бъдат решени без конструктивни отношения в рамките на международната общност и главно сред свръхсилите“.

Според генералния секретар на ООН на всяка цена трябва да се избегне стигането до нова Студена война, „която би била различна от предишната и вероятно по-опасна и по-трудна за управление“.

Студената война е период от историята, известен с групирането на Съветския съюз и неговите съюзници от т.нар. Източен блок, срещу САЩ и западните съюзници, започнал след Втората световна война и приключил с разпадането на Съюза през 1991 година. Съперниците демонстрират различни подходи по отношение на икономиката и политиката въз основа на различните си идеологии.

Проблемите пред света

Антониу Гутериш наблегна на три големи проблеми, пред които световните лидери се изправят тази седмица – влошаващата се климатична криза, пандемията и неясното бъдеще на Афганистан под управлението на талибаните.

Каква ще е ролята на ООН в азиатската държава оттук нататък? Генералният секретар нарече „фантазия“ това да се смята, че организацията „ще може изведнъж да създаде приобщаващо правителство, да гарантира спазването на всички права на човека, да гарантира, че в Афганистан никога няма да съществуват терористи, че трафикът на наркотици ще спре“. Той допълни още, че макар да е с ограничен капацитет, ООН играе ключова роля в усилията за предоставяне на хуманитарна помощ в страната.

По темата за климата според Гутериш ангажиментът на Байдън по отношение на проблема, включително връщането в Парижкото споразумение, от което Тръмп изтегли САЩ, е „вероятно най-важният от всички“.

Той отбеляза и неуспеха на държавите да работят заедно за справяне с глобалното затопляне и да гарантират, че хората във всяка страна са ваксинирани. „Не успяхме да постигнем реален напредък във връзка с ефективната координация на глобалните усилия“, каза Гутериш за изминалата година на борба с COVID-19. За климата сподели, че действията в посока неговото подобряване трябва да се ускорят отново.

още от Свят