Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Опасно близо - Русия и САЩ изостриха тона след инцидент с бойни кораби

Снимка: Guliver/Getty Images

Взаимни обвинения си размениха днес Русия и САЩ по повод инцидент между бойни кораби на двете държави.

Командването на руския Тихоокеански флот излезе днес с обвинение, че военен кораб на САЩ за малко не е причинил сблъсък с руския разрушител "Адмирал Виноградов" във водите на Източнокитайско море, предаде ТАСС.

От САЩ пък отговориха, че е точно обратното – руският разрушител се е държал провокативно.

Според изявлението на Русия американският кораб "Чансълърсвил" се е доближил на 50 метра от руския кораб, който трябвало да направи спешна маневра, за да избегне сблъсъка.

Говорител на Седми флот на САЩ обаче отговори, че руският разрушител се е доближил до американския кораб на разстояние между 50 и 100 фута (ок. 15-30 м), което е принудило екипажа на "Чансълърсвил" да поеме "пълен назад", за да не се допусне сблъсък. "Руският разрушител от клас "Udaloy I DD 572" (по класификацията на НАТО) извърши "опасно и непрофесионално доближаване" до американски ракетоносец във Филипинско море, каза говорителят командор Клейтън Дос. Той нарече "пропаганда" руските твърдения, че американският кораб е действал опасно, съобщи Ройтерс.

ТАСС отбеляза в заглавие, че крайцер на САЩ е попречил на военен кораб на Руската федерация да навлезе в Източнокитайско море.

още от Свят
22
Петък
Ноември