нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Орбан обяви удължаване на кредитния мораториум в Унгария

Guliver/ Getty Images

Унгария ще удължи мораториума върху вноските по кредитите за някои домакинства и компании до средата на 2021 година, съобщи "Ройтерс".

Премиерът Виктор Орбан въведе мораториума за всички компании и частни кредитоискатели през март. Това бе една от ключовите мерки на правителството му срещу икономическите последици от коронавируса. Първоначално, срокът на действие на мораториума бе до края на тази година.

Във видео изявление на официалната си страница във "Фейсбук" Орбан обяви днес, че мораториумът ще бъде удължен с шест месеца за семействата с деца, пенсионерите, безработните и участващите в програми за обществено полезен труд.

Удължаването на мораториума до средата на 2021 година ще се отнася също за тези компании, чийто приходи са спаднали с най-малко 25 процента.

Унгарското правителство подготвя още мерки за съживяване на растежа, след като икономиката отчете по-голям от очакваното спад през второто тримесечие, а перспективите за възстановяването догодина се влошават.

Финансовият министър Михай Варга споделя опасение в интервю, публикувано днес, че унгарската икономика трудно би могла да нарасне догодина, ако не бъде открита ваксина срещу коронавируса.

още от Свят