Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Отношенията САЩ - Турция в критична точка

101

Снимка: Guliver / Getty Images

Отношенията между Вашингтон и Анкара са в „критичен етап“, заяви външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу, цитиран от турския ежедневник „Дейли Сабах“.

„Или ще оправим отношенията си, или те ще се разпаднат напълно“,  каза Чавушоглу по време на конференция за сътрудничеството между Турция и Африка, броени дни преди посещението на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън.

Той също коментира очакванията на Анкара относно подкрепата на САЩ за сирийските партньори на забранената в Турция „Кюрдска работническа партия“(ПКК), сред които кюрдска „Партия на демократическия съюз“(PYD) и военното й крило „Отрядите за народна самоотбрана“(YPG).

„Не искаме обещания от САЩ, искаме конкретни стъпки по отношение на „Отрядите за народна самоотбрана“. За да продължим дискусията със САЩ по различните въпроси, трябва първо да възстановим изгубеното доверие. Причината за липсата на доверие са действията на САЩ“, добави Чавушоглу.

Отношенията между съюзници в НАТО наскоро бяха обтегнати по редица въпроси.

Анкара категорично се противопоставя на военната подкрепа на САЩ за коалицията на „Сирийски демократични сили“(СДС), доминирана от PYD и YPG, които Турция разглежда като терористични групировки, представляващи сериозна заплаха за сигурността на страната.  

Висши турски държавници отправиха днес публично остри изявления към САЩ. На обща пресконференция с македонския премиер Зоран Заев, който е на посещение в Турция, премиерът Бинали Йълдъръм призова Щатите "да се вразумят." „Америка, която е наш съюзник в НАТО и дългогодишен наш стратегически партньор, е крайно време да се осъзнае и да вземе честното решение. Необходимо е Вашингтон да види, че заемането на страната на терористични организации не подхожда на сериозността на тази държава. Ако го види – добре; ако не го види, тогава ние ще направим това, което е нужно.”, декларира Бинали Йълдъръм, цитиран от международните осведомителни агенции. Той защити операцията на турската армия "Маслинова клонка" в Африн  с обяснението, че така се гарантира сигурността не само на "Балканите, а и на целия ЕС. Ако Турция не владее положението в Сириая "както бежанската криза, така и терористичната вълна ще залеят цяла Европа и тя ще плати висока цена”, добави той.

А турският вицепремиерът и говорител на турското правителство Бекир Боздаг отиде още по-далеч на фона на предстоящото посещение на американския държавен секретар Рекс Тилърсън, който се очаква да пристигне в Турция в четвъртък. "Откажете се да подлагате на тест търпението на Турция. Повече недейте да идвате у нас да ни убеждавате.", възкликна гневно Боздаг. По-добре отидете и се поинтересувайте от терористичните организации, на които дадохте оръжие и осигурихте логистична подкрепа; съберете това оръжие и повече не им го давайте. Не предприемайте терористични действия срещу Турция.”, казва още турският вицепремиер.

още от Свят
18
Петък
Януари