Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Отново в задънена улица -британският парламент отложи гласуването на сделката за Брекзит

Снимка: Guliver/Getty Images

Отново неяснота и несигурност по Брекзит, днешното извънредно заседание на британския парламент, на което трябваше да се гласува договореното от Борис Джонсън споразумение за излизане от ЕС не произведе нищо съществено. Британските депутати решиха да отложат за понеделник дебатирането и гласуването на сделката, стана ясно от изявление на лидера на Камарата на общините на британския парламент Джейкъб Рийс-Мог, предаде Ройтерс.

Вместо да се стигне до решаващия вот "за" или "против" сделката парламентаристите подкрепиха поправка, внесена от техен колега, бившия консерватор - Оливър Летуин, предвиждаща да бъде временно спряно одобряването на сделката, съобщи БТА.

Същевременно обаче председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу заяви, че ще реши в понеделник дали да позволи на правителството да предложи отново парламентарен вот по сделката за Брекзит, договорена от Борис Джонсън с ЕС, предаде Ройтерс. Възможно е да става дума за чисто процедурни хватки, тъй като има договорка в парламента, че един и същи въпрос не може да бъде предлаган на два пъти за гласуване по време на една и съща сесия на парламента.

Днешното отлагане е на фона на многохиляден протест, обсадил сградата на парламента в Лондон срещу Брекзит.

Европейската комисия реагира светкавично на новината за поредното буксуване и призова британското правителство да я информира за следващите си стъпки възможно най-скоро, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Британското правителство трябва да ни информира за бъдещите етапи възможно най-скоро", написа в Туитър говорителката на ЕК Мина Андреева.

Говорител на британския премиер Борис Джонсън отказа да отговори днес на всякакви въпроси относно бъдещите стъпки на британското правителство, включително и на въпроса дали Джонсън ще отправи писмено искане до Брюксел за отсрочване на Брекзит.

още по темата
още от Свят