нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Гърция отменя повечето строги ограничения

Снимка: Getty Images

От утре ще приключи системата с SMS-и за напускане на дома в Гърция. Полицейският час ще започва в 12,30 след полунощ вместо в 11 часа вечерта. А рестрикциите за пътуване в страната ще бъдат премахнати като част от поетапно завръщане към нормалност след месеци на ограничения, съобщава вестник "Катимерини". 

Освен това, също от петък системата за пазаруване с "кликни и вземи" и "кликни и пазарувай" ще се бъде отменена, тъй като търговията се връща към обичайната си работа. В сила ще бъдат здравни протоколи, предвиждащи да има един купувач на 25 квадратни метра, предава БТА. 

"Ние оставяме локдауна зад нас", подчерта заместник-министърът за координация на правителствената дейност Акис Скертос. 

От 14 май влиза в сила гръцката версия на "зеления сертификат" за пътуване до островите /с изключение на Лефкада и Евия/ с лодка или по въздух. Тези, които искат да пътуват, трябва да имат сертификат за ваксинация /14 дни след втората доза/, негативен резултат от PCR-тест, извършен до 72 часа преди пътуването, негативен резултат от бърз тест или бърз домашен тест, извършен в близките 24 часа, или документ, удостоверяващ преболедуване на COVID-19. Всички местни и чуждестранни пътници на възраст над 5 години ще бъдат задължени да спазват тези условия. 

Ресторантите в Гърция ще останат без музика през месец май. Детските градини ще се отворят на 17 май, летните кина ще отворят на 21 май, а културните пространства на открито - на 28 май.

От юни ще бъде позволено провеждането на сватби и кръщенета на открито с максимум 100 присъстващи. 
 

още от Свят