Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Папата ще посети потънала в скръб Франция

22

Снимка: Guliver/ Getty Images

Папа Франциск ще посети Франция, потънала в скръб след опустошителния пожар в парижката катедрала "Нотр Дам", обяви френският президент Еманюел Макрон, предават световните агенции.

"Вчера разговарях с папата по телефона. Поканих го на посещение и той ще дойде в удобно за него време", отбеляза Макрон.

По-рано тази седмица папата изрази дълбока си печал от пожара и благодари на пожарникарите, рискували живота си, за да спасят вековната катедрала и безценните й артефакти. Франциск сподели още, че няма търпение да види "Нотр Дам" възстановена, а Ватиканът предложи експертна помощ за реставрирането й, припомня БТА.

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан ще назначи специален посланик, който ще отговаря за координирането на международното съдействие за реконструкцията на "Нотр Дам", предаде Франс прес, като се позова на дипломатически източник.

Постът ще бъде поверен на 72-годишния Станислас дьо Лабуле, бивш директор по политическите въпроси във външното министерство, бивш френски посланик в Русия, а после във Ватикана, уточни същият източник.

Той ще оказва съдействие на големите чуждестранни дарители, ще осигурява връзката между френската държава и международни организации като ЮНЕСКО, както и координация на европейско равнище.

Дьо Лабуле ще работи в тясно сътрудничество със специалния представител на президента Макрон по възстановяването генерал Жан-Луи Горжлен и с министъра на културата Франк Ристер.

Опустошителният пожар предизвика вълна от съпричастност и приток на дарения, включително от чужбина. Много страни, сред които САЩ, Германия и Мароко, предложиха помощ под формата на техническа експертиза или финансиране. Руският президент Владимир Путин предложи да изпрати във Франция "най-добрите руски специалисти с богат опит в реставрирането на паметници от световното културно-историческо наследство, включително образци на средновековната архитектура".

Компанията "Дисни", получила приходи от милиони долари от анимационния си филм "Гърбушкото от Нотр Дам" от 1996 г., обяви, че ще предостави 5 милиона долара, а технологичният гигант "Епъл" обеща дарение с неуточнен размер.

През 2017 г. "Нотр Дам" е била посетена от 12 милиона туристи. От няколко месеца този шедьовър на готическата архитектура е обект на мащабна реставрация.

още по темата
още от Свят
21
Сряда
Август