нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Пекин иска от Alibaba да се откаже от медийните си активи

Основателят на Alibaba Джак Ма

Снимка: Getty images

Китайските власти са поискали от онлайн гиганта Alibaba да се откаже от медийните си активи на фона на засилващите се притеснения от влиянието на технологичния гигант върху общественото мнение в страната. Това пише в. "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на свои източници.

Дискусии по този въпрос се водят от началото на тази година, след като китайските регулатори са направили преглед на списък с медийни активи, собственост на Alibaba, чийто основен бизнес е онлайн търговията на дребно. Регулаторните органи са били ужасени от това колко широки са интересите на Alibaba в медийната сфера и са призовали компанията да представи план за значително свиване. Не е уточнено кои активи трябва да бъдат отделени от групата.

През годините Alibaba, която бе основана от милиардера Джак Ма, е натрупала голям портфейл от медийни активи, които обхващат печатни издания, радио и телевизия, социални медии и реклама. Сред тях са социалната мрежа Weibo и няколко популярни китайски електронни и печатни новинарски издания, както и "Саут Чайна морнинг пост" - водещият англоезичен вестник в Хонконг. Някои от тези активи са от компании, листвани в САЩ.

още по темата
още от Свят