Затвори

Почина Лилиан Бетанкур, мадам L’Oreal

Снимка: Guliver/ Getty Images  

Лилиан Бетанкур, обявена за най-богата жена в света за 2017 година и дъщеря на Южен Шюеле - основателят на козметичната империя L'Oréal, е починала на 94 години, съобщи "Ройтерс".

Агенцията цитира официално изявление на нейната дъщеря, Франсоаз Бенаткур Мейерс.

"В този болезнен за всички ни момент искам да потвърдя от името на цялото ни семейство, че сме неразделно свързани с L'Oréal и имаме пълно доверие на президента на компанията Жан-Пол Ажон и неговия екип", заява още тя.

Лилиан Бетанкур е починала в сряда в дома си. Все още няма подробности къде и кога ще бъде поклонението.

В последните години името й бе замесено на няколко пъти в сериозни политически скандали за корупция на държавно ниво, разследвания и съдебни дела по тях. През 2011 година тя загуби управлението над L'Oréal, когато френски съд постанови да бъде поставена под попечителство на дъщеря си Франсоаз и двамата си внука Жан Виктор и Никола Мейерс. Делото за попечителство бе заведено от дъщеря й, която обвини обкръжението на майка си в мошеничество.

Лилиан Бетанкур е родена на 21 октомври 1922 година в Париж и е единственото дете на Бетси и Йожен Шюлер, който поставя основите на днешната могъща компания, воден от едно наглед обикновено желание – да изобрети и подари на жена си качествена боя за коса. Когато Лилиан е на 5 години, майка й умира. Баща й се заема с отглеждането и възпитанието на момиченцето, което гради силна връзка помежду им. След време Лилиан ще каже „Аз съм преди всичко момичето на татко.”

Когато е на 10 години, баща й се жени повторно, но продължава да възпитава дъщеря си в дух на трудолюбие и дисциплина.

По това време L’Oreal вече е концерн, който произвежда не само бои за коса, но и първите шампоани в собствен завод с над 100 работници.

Йожен Шюлер показва завиден нюх и паралелно с управлението на бизнеса си, разработва маркетинг стратегии, рекламни слогани и радиоклипове с рекламни песни.

На 15 години Лилиан започва първият си стаж в семейната компания като през ваканциите лепи етикети на шишенцата с бои и лосиони.

Една от най-богатите жени в Европа никога не забравя каква е цената на труда, защото през годините често казва "Пари? Богата? Това са грозни думи. Състояние е по-точно. Това става с късмет!“

На 25 години се запознава със съпруга си Андре Бетанкур по време на лечението си  от туберкулоза в елитен швейцарски санаториум. Той е три години по-голям от нея и прави завидна обществена и политическа кариера с подкрепата на Фрасоа Митеран - става депутат в Националното събрание, министър, външен министър, сенатор и накрая академик. През 1953 година се ражда единственото им дете – дъщеря им Франсоаз, която в момента също е член на управителния съвет на L’Oreal.

През 1957 година 35-годишната Лилиан наследява козметичната империя. Тя успява да наложи компанията в огромен мащаб, с нечуван за времето си пробив на пазара на Изток. Ходът е рискован, но Бетанкур се оказва права в очакванията си и компанията печели повече от Япония и Китай, отколкото в САЩ.

 

Коментари
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Николай Неделчев

Снимка: Юлиян Донов

Румяна Тренчева, регионален директор на технологичния гигант за Югоизточна Европа

Снимка: Юлиян Донов

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 16.03.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 16.03.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67136
0.598315
CNY
10
2.5136
3.97836
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.21616
0.451231
RUB
100
2.75877
36.248
USD
1
1.58998
0.628939