Затвори

14 000 маршируваха на Парада на победата в Москва

На фона на нестихващата пандемия над 14 000 военнослужещи участваха в мащабния Парад на победата в Москва днес. Тържествата с впечатляващото военизирано дефиле на хора и бойна техника по случай 75-та годишнина от победата във Великата отечествена война трябваше да се състои на 9 май, но бяха отложени заради коронавирусната инфекция, предадоха световните агенции. В Русия през изминалото денонощие са потвърдени над 7000 нови случая на зараза, но по трибуните и сред дефилиращите не се наблюдаваше строго спазване на противоепидемични мерки, отбелязва BBC. Всички гости, включително ветераните от войната, седяха плътно един до друг, а маски носеха само двама-трима, които ги свалиха след началото на парада.

Самият президент Путин също не спазваше дистанция и охотно се ръкуваше с всички ветерани, след което седна сред тях.

Снимка: http://kremlin.ru/

Според Кремъл, рискът е бил предварително неутрализиран като ветераните са били плътно под двуседмична карантина в санаториум в Подмосковието.

Снимка: http://kremlin.ru/

Сред специалните чуждестранни гости бе забелязан сръбският президент Александър Вучич, както и президентите на Република Сръбска в Босна и Херцеговина, на Молдова, Казахстан, Убзекистан, Таджикистан и Беларус.

Днешната втора дата за провеждането на парада не е избрана случайно. На 24 юни 1945 г. е организиран първият Парад на победата, ръководен от маршал Константин Рокосовски и приет от заместник-главнокомандващия на въоръжените сили маршал Георгий Жуков. 

„Точно преди 75 г., за да отбележат края на Великата отечествена война, тук до стените на Кремъл се проведе легендарният парад на победителите. Този парад остана в историята като триумф на безпрецедентна сила, като тържество на доброто над злото, на мира над войната и на живота на смъртта“, заяви президентът Владимир Путин.

В парада, който започна в 10.00 ч. московско време и продължи 1 час и 15 минути се включиха повече от 14 000 военнослужещи не само от Русия, но Армения, Азербайджан, Беларус, петте бивши съветски централноазиатски републики, Сърбия, Индия, Китай и Монголия. По паважа на Червения площад преминаха повече от 200 единици техника, както от времето на войната, така и най-нови военни разработки. В небето над Червения площад прелетяха 55 бойни самолета и хеликоптера, а Роскосмос дори излъчи кадри от парада от космоса.

Наблюдатели отбелязват и демонстрирането на 24 образеца най-нова бойна техника, което е рекорден брой. Зрителите за първи път видяха бойни машини на пехотата „Армата“ и „Курганец-25“ с нови бойни модули „Кинжал“ и „Епоха“, зенитно-ракетни системи С-300В4 и С-350, танкове Т-90М и Т-80БВМ, брегови ракетен комплекс „Бал“ и тежка огнеметна система „Тосочка“. 

още от Свят