нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Политически дебат в Германия за правото на събирания след мащабния протест срещу мерките за борба с коронавируса

Снимка: Guliver/ Getty Images

Германски политици и от десницата, и от левицата преосмислят подхода към протестите по време на пандемията, след като хиляди хора се събраха в Берлин през уикенда на демонстрация, без да спазват противоепидемичните мерки, предаде ДПА. По данни на полицията около 17 000 души са участвали в организираното в събота шествие в германската столица срещу ограниченията заради коронавируса, а на митинга след това са се събрали близо 20 000 души. Тъй като много от участниците не спазваха изискваното разстояние един от друг, нито носеха маски, органите на реда разпръснаха протеста безкомпромисно. Демонстрацията бе прекратена, след като полицаите свалиха със сила от трибуната нейните организатори, а срещу тях започна наказателно производство за нарушаване на правилата за дистанция, въведени заради пандемията с коронавируса.

Свободата на събиране е "особено важно законно право", заяви германският правосъден министър Кристине Ламбрехт в днешния брой на ежедневника "Зюддойче цайтунг". Тя изтъкна обаче, че трябва да се спазват правилата, за да се ограничи разпространението на коронавируса и да не бъдат застрашавани другите хора. "Не проявявам разбиране към демонстранти, които нагло не зачитат това", каза Ламбрехт, която е член на Германската социалдемократическа партия (ГСДП).
Армин Шустер, експерт по вътрешни работи в Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел, предложи да се забранят масовите демонстрации като тази в Берлин, пише БТА. А неговият колега от ХДС Торстен Фрай, заместник-председател на парламентарната група на консерваторите, подчерта, че демонстрациите би трябвало да бъдат ограничавани само в извънредни случаи. "Но когато самите демонстрации се превърнат в голям риск, държавата не може да стои безучастно и да наблюдава", заяви той пред в. "Велт".
Протестиращите получиха подкрепа от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), която е най-голямата опозиционна сила в парламента. "Не виждам погрешно поведение", каза съпредседателят на АзГ Тино Хрупала. Според него хората са излезли мирно по улиците, за да защитят гражданските си права. "А това само може да бъде приветствано", заяви той. В Германия буди тревога рязкото увеличение на разпространението на коронавируса през последните седмици. По данни на института "Роберт Кох" досега в страната са регистрирани 210 402 заразявания и 9148 смъртни случая.

още от Свят