нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Половин Испания влиза във фаза 1 на облекчаване на карантината

Снимка: Getty Images

51% от испанците вече са навлезли във Фаза 1 на деескалацията на мерките срещу коронавирусната криза. Едно от облекченията е повторното отваряне на търговските обекти с площ от 400 квадратни метра, като от тях може да се използва едва 30 на сто от максималния им капацитет. Откритите пазари може да отворят само с решение на общините. Освен това се определя график за приоритетно обслужване за лица над 65 години. Разрешава се ползването на открити тераси, библиотеки, музеи, хотели и туристически заведения, но при определени условия, информира abc.es.

По време на тази фаза са разрешени срещи на максимум 10 души (винаги в рамките на една и съща провинция, остров или териториална единица (санитарни помещения). Тези срещи могат да се правят с приятели или семейство и у дома, на открито или на тераси и трябва да се спазват хигиенни мерки и социалното разстояние от 2 метра.

Може да се пътува, но по възможност само на територията на общината. Празници ще се провеждат с ограничение от 15 души на открито или 10 на закрито. В случай на погребения или кремации, максимумът ще бъде 15 души, в допълнение към официалния в случай на погребални обреди.

Посещението на места за поклонение и църкви е разрешено, стига да не надвишава една трета от капацитета му. Употребата на света вода, обаче, няма да бъде разрешена и вкъщи трябва да се извършват ритуалните отмивания. Освен това разпространението на всякакви предмети, книги или брошури не е позволено, както и докосване или целуване на предмети, а изпълнението на хорове не е разрешено.

Отварянето на тераси е разрешено до 50% от масите, които са разрешени с максимална заетост от 10 души на маса. Освен това ще се избягва общата употреба на менюто на заведението, като те ще могат да се видят изписани върху черна дъска отпред или на плакат. Остава и възможността то да бъде разгледано онлайн.

Достъп до терапия, рехабилитация и дневни грижи ще бъде гарантирано за хора с увреждания и/или в ситуация на зависимост.

Конгреси, срещи, събития и семинари в областта на научно-техническите изследвания, разработки и иновации са разрешени, но при положение че има максимум 30 присъстващи.

Разрешава се повторното отваряне на библиотеките за заемане и връщане на произведения, както и за четене в залата, но без да се ползват компютрите. Музеите могат да отворят врати, само ако намалят капацитета на всяка от използваните стаи до една трета. Елементите за тактилна употреба и аудио ръководства и брошури ще бъдат деактивирани.

Заснемане на аудиовизуални произведения като филми или клипове може да се извършва в частен имот или на обществени места, но само след разрешението на градския съвет.

Културни събития и представления също могат да се провеждат, но при положение събират не повече от 30 души на закрито и 200 души на открито. А книжките, представящи културната програма, няма да бъдат предоставяни в магазини и кафенета.

По отношение на спортната дейност, само един обучен човек ще има достъп до атлетите, а тренировъчните занятия ще бъдат провеждани, за предпочитане, индивидуално. Спортните клубове могат да провеждат тренировки в групи до 10 спортисти. Учебните занятия не могат да бъдат посещавани от медиите, нито ще имат присъствие на помощен персонал. А спортните съоръжения на открито ще се отварят по предварителна заявка.

Разрешено е отварянето на хотели и туристически помещения, които могат да предоставят кетъринг услуги. Въпреки това използването на басейни, спа, фитнес зали, мини клубове, детски зони, дискотеки или зали за събития не е позволено. От друга страна, всички предмети и повърхности в транзитните зони, ще трябва да бъдат почиствани и дезинфекцирани поне на всеки 2 часа. Туристически дейности сред природата могат да се извършват за групи до 10 души.

Източник: abc.es

 

още по темата
още от Свят