нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Полша, Чехия и Дания разхлабват covid-мерките

Снимка: Getty Images

Властите на Полша от днес пристъпват към втори етап от сваляне на ограниченията, въведени през март по време на третата коронавирусна вълна. 

В първия етап на 1 май жителите на страната получиха разрешение да използват откритите спортни обекти, а също така и закритите спортни зали и басейни, но само за организирани детски и младежки групи. Седмица по-рано бяха отворени фризьорските и козметичните салони, предава ТАСС, цитирана от БТА. 

От днес жителите на Полша за първи път от шест седмици ще могат да посещават магазини и търговски центрове за пазаруване на стоки, които не са от първа необходимост. Запазва се изискването в търговските обекти да има по 15 квадратни метра на един клиент. Може да се посещават и музеи и галерии. И още, от днес се връщат в училище и най-малките деца, а от 15 май и учениците от средните училища подновяват присъствените занятия. До края на май се планира в клас да се върнат всички ученици. 

А от 8 май постепенно ще отпаднат ограниченията и за туристическия сектор, ще заработят хотелите и имотите за краткосрочно отдаване под наем. При хотелите ще има изискване да са запълнени 50% от стаите, а басейните, зоните за отдих и спа центровете ще останат затворени. От 15 май възобновяват работа ресторантите и кафенетата, но само в откритите им части. 

В средата на май се предвижда и отварянето на киносалоните и театрите на открито при капацитет на заетост до 50% от местата. Ще се разрешават и семейните мероприятия на открито, например сватби с до 25 гости. 

От 10-дневната карантина при влизане в страната се освобождават онези, които са напълно ваксинирани или имат документ за отрицателен резултат за коронавируса, направен не по-късно от 48 часа преди пътуването. 

Разхлабване на covid-мерките има и в Чехия. Там всички търговци на дребно, ателиета за ремонти, шивашки ателиета, обущарски ателиета, студия за татуировки, солариуми ще подновят работа от следващата седмица, съгласно правителствено решение, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Разпоредбите влизат в сила от 10 май и включват и отпадане на изискването за носене на маски навън. Маските навън ще бъдат задължителни само ако между двама души не може да се осигури безопасна дистанция. 

"Пътниците не трябва да се придържат към правилата за тестване и карантиниране, ако могат да представят сертификат за поставена ваксина срещу коронавируса", обясни министърът на здравеопазването Петър Аренбергер. 

Дания обяви днес нови етапи в отмяната на своите коронавирусни ограничения с подкрепата на санитарния й паспорт, един от първите въведени в Европа, предаде Франс прес. 

Освен вече обещаното отваряне на киносалоните и театрите, от четвъртък отварят и фитнес залите, които ще може да се посещават при представяне на "коронапропуск", санитарен паспорт, с който се удостоверява, че носителят е ваксиниран или има отрицателен тест за коронавирус, направен преди по-малко от 72 часа, или е наскоро преболедувал вируса, предава БТА. 

Баровете и ресторантите, които вече приемат клиенти при представяне на санитарния паспорт, вече няма да са задължени да приемат клиенти единствено с предварителна резервация. Гимназистите вече ще могат да се върнат в училище, показва планът за новите разхлабвания, който беше договорен през изминалата нощ в датския парламент. 

От 21 май е предвидено на събитията на открито да могат да присъстват вече до 2000 души, половината студенти ще следват присъствено, а при частните събирания вече ще се разрешават до 50 участници на закрито и 100 на открито. 

За европейското първенство по футбол, в което четири мача ще се играят в Копенхаген, ще се допускат до 16 000 зрители. От 1 август пък на прояви на открито ще могат да присъстват до 5000 души. 

Очаква се ваксинационната кампания в Дания да завърши в края на август. До момента 11,5% от населението са изцяло ваксинирани, а 23,4% са получили първа доза ваксина. 

още от Свят