Затвори

Полският Сенат прие промените в изборния закон

Снимка: Getty Images

Горната камара на полския парламент одобри снощи промените в изборния закон, според които президентските избори ще се състоят с гласуване по пощата или лично по избор на гласоподавателя, информира Ройтерс.

Одобреният от Сената законопроект (с 94 гласа "за", един "против" и един "въздържал се") ще бъде пратен обратно в Сейма - долната парламентарна камара - за прегласуване. Президентските избори бяха насрочени за 10 май, но не се състояха поради коронавирусната пандемия и споровете между управляващите и опозицията дали вотът да бъде кореспондентен.

Въпреки че датата на изборите още не е определена, от управляващата партия "Право и справедливост" твърдят, че 28 юни е най-късната възможна дата за вота, за да може страната да има избран президент преди изтичането на мандата на настоящия държавен глава.

Огласени днес резултати от анкета на частния Уверситет за социални и хуманитарни науки (SWPS) сочат, че действащият президент Анджей Дуда би загубил и от двамата свои възможни съперници на евентуалния балотаж. Това е знак, че изборите може да се окажат по-оспорвани, отколкото се смяташе досега, подчерта Ройтерс.

 

още по темата
още от Свят