Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Поляк бе осъден в Русия на 14 години затвор за шпионаж. Ще лежи в колония

Снимка: Shutterstock

Руски съд призна за виновен и осъди на 14 години затвор полски гражданин, обвинен, че е събирал разузнавателни данни и е правил опити да изнесе части от руски оръжейни системи.
Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) съобщи, че Мариан Радзайевски се е опитвал "да организира износа на военни материали, съдържащи информация, свързана с държавна тайна, от руска територия за Полша".
Той се опитал също да получи секретни компоненти от руски системи за противовъздушна отбрана С-300, "за да ги изнесе впоследствие незаконно", се казва в съобщението и се добавя, че полякът е бил арестуван на местопрестъплението, докато се опитвал да завърши сделката.
"В хода на разследването се потвърди, че Мариан Радзайевски е работил за полска организация, която е основен доставчик на въоръжените сили и на специалните служби", съобщи още ФСС, цитирана от БТА.
Радзайевски беше съден при закрити врата от градски съд в Москва. Адвокатът му, цитиран от руската агенция Интерфакс, обяви, че "не е съгласен с формулировката на обвиненията" и смята да обжалва.
Според Интерфакс, която цитира обвинителния акт, Радзайевски е роден през 1977 г. и е ръководил транспортна фирма в североизточния полски град Бялисток.
Радзайевски ще излежава наказанието си в колония със строг режим, съобщи ТАСС.
През последните години в Русия обвиненията за шпионаж се увеличават. Повечето са свързани с Украйна, но делата, свързани с Полша и балтийските държави, също са относително чести, посочва АФП.
През април пенсиониран норвежец, обвинен, че е събирал информация за руските ядрени подводници, също беше осъден на 14 години затвор, а делото доведе до обтягане на отношенията между Москва и Осло.

още от Свят
24
Понеделник
Февруари