нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Португалия въвежда карантина за пристигащите с полети от България

Снимка: Shutterstock

Португалия въвежда задължителна 14-дневна карантина за гражданите, пристигащи с полети от България, считано от 00.00 часа на 1 април до 15 април, включително. Те трябва да се изолират в дома си или в друго място за настаняване, определено от санитарните власти на страната. Сънародниците ни са задължени и да представят отрицателен PCR тест, извършен до 72 часа преди качването на самолета, съобщават от МВнР.

Изключение от задължителната карантина се прилага само при наложителни пътувания и престой на територията на Португалия, не по-дълъг от 48 часа, доказан с билета за обратно връщане. Както и досега, освободени от изискването за представяне на отрицателен тест за COVID-19 са децата до 2-годишна възраст.

Остава в сила изискването всички пътници, пристигащи по въздух на континенталната територия на Португалия, независимо дали като крайна дестинация или единствено с цел транзит, да попълнят формуляр, който трябва да се представи на контролно-пропускателните пунктове. Въвеждането на допълнителните ограничения се дължи на преоценката на нивата на епидемични риск от страна на португалските власти.

Същият режим ще се прилага и спрямо пристигащите от държави-членки на Европейския съюз или асоциираните към Шенген страни с над 500 случая на заразени с COVID-19 на 100 000 души през последните 14 дни. Към момента това са България, Чехия, Кипър, Словения, Естония, Франция, Унгария, Италия, Малта, Полша и Швеция.

Що се отнася до транзитното преминаване, от МВнР напомнят на българските граждани, че при такова се изисква задължителен PCR-тест за COVID-19 с отрицателен резултат за цялата територия на страната. Чужди граждани без пребиваване в Португалия, които правят прекачване на летището, трябва да изчакат следващия си полет без да напускат транзитна зона, в специално определено за целта помещение на летището.

Заради вече потвърдените случаи в Португалия и на южноафриканския вариант на COVID-19, въпреки сравнително неголемият им брой, с цел осигуряване на здравна защита, са предприети допълнителни мерки. Те касаят пристигащите от Южна Африка. Те са задължени да представят молекулярен тест RT-PCR с отрицателен резултат, извършен до 72 ч. преди началото на полета, с изключение на децата до 24-месечна възраст. След пристигането си на португалска територия да се изолират профилактично за 14 дни на адреса, на който ще пребивават или да изчакат следващия полет към крайната си дестинация, на специално определено за целта помещение на летището. Това се прилага за всички пътници, независимо от произхода на техния полет, в чиито паспорти има граничен щемпел за излизане от Южна Африка със срок по-кратък от 14 дни преди пристигането им в Португалия. 

При нужда от съдействие българските граждани в Португалия могат да се обръщат към българското посолство в Лисабон на следните телефонни номера: +351 213 976 364; +351 213 976 367, както и на дежурен телефон в извънработно време +351 933 611 337. Сигнали може да се подават и на email адреса на посолството: Embassy.Lisbon@mfa.bg

още от Свят