нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Посрещнаха Макрон с викове „Революция!“ в опустошения Бейрут

Getty Images

С викове „Революция!“ сред отломките в Бейрут десетки недоволни граждани посрещнаха френския президент Еманюел Макрон след двата опустошителни взрива на морското пристанище, заради които бе организирана извънредната му визита в ливанската столица.

На протестиращите, разгневени заради възможността трагедията да бъде предотвратена, държавният глава отговори с обещание да предложи „нов политически пакт“ на елита в страната, предаде CNN. Според говорител на Елисейския дворец Макрон е споделил пред жители, че е „негово задължение да им помогне“, както и че ще организира изпращането на още международна подкрепа. „Тази помощ, гарантирам, няма да се озове в ръцете на корупцията. Ще говоря с всичките ви политически сили, за да помоля за нов пакт“, е казал той.

„Братството и солидарността са в основата на нашата нация“, написа по-късно Макрон в профила си в социалната мрежа Twitter.

От първоначалните данни от назначеното разследване на нещастния случай стана ясно, че бездействието на властите е сред причините за катастрофата, при която поне 145 загинаха, а други над 5000 са ранени. Това отново разбуди гнева към политическата класа, която потопи страната в дългове и корупция. Същевременно и нивата на безработица продължават да растат.

„Ако не се направят реформи, Ливан ще продължи да потъва. Тук има нужда и от политическа промяна. Тази експлозия трябва да е началото на нова ера“, заяви още Макрон, цитиран от „Ройтерс“, след като бе посрещнат на летището от президента Мишел Аун.

Часове след инцидента френският държавен глава бе сред първите политически лидери, предложили подкрепа на Ливан. По негова инициатива бе организирано изпращането на два военни самолета със спасители, един медицински екип, 15 тона помощ и мобилна клиника.

Стотици деца и възрастни продължават да са в неизвестност след трагедията, над 300 хил. души останаха без дом. Сеизмични трусове в резултат на взривовете са усетени по бреговете на Червено море в Израел, на около 580 километра.

Пристанището продължава да е затворено, корабите се пренасочват към други, по-малки портове.

още от Свят