нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Президентът на Южна Африка призова за отмяна на забраните за пътуване

Getty Images

Южноафриканският президент призова страните да отменят „неоправданите“ забрани за пътуване, които бяха въведени превантивно заради разпространението на новия вариант на коронавируса, „Омикрон“, с аргумента, че подобни ограничения не се основават на науката, предаде The Hill.

„Призоваваме всички онези страни, които са наложили забрани за пътуване на нашата страна и нашите южноафрикански сестрински държави, незабавно и спешно да отменят своите решения“, каза Сирил Рамафоса. По думите му ограниченията са „неоправдани и несправедливо дискриминират“ държавите в Южна Африка.

Коментарът на държавния глава идва на фона на нарастващия брой нации, които налагат ограничения на пристигащите от няколко южноафрикански страни. Според Рамафоса това само ще причини „допълнителни щети на икономиките на засегнатите страни и ще подкопае способността им да реагират и да се възстановят от пандемията“.

По-рано Световната здравна организация призова държавите да не налагат прибързано ограничения за пътуване, заявявайки, че трябва да предприемат „основан на риска и научен подход“.

още от COVID-19