Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Приближен на Нетаняху готов да свидетелства срещу него

Снимка: Guliver / Getty Images

Бившият директор в израелското министерството на комуникациите Шломо Филбер, считан за довереник на премиера Бенямин Нетаняху, се е съгласил да свидетелства срещу премиерът на Израел в разследване за корупция, предаде „Ройтерс“, цитирайки местни медии.

Решението на Филбер да свидетелства срещу Нетаняху представлява неочакван обрат за израелския премиер, чийто вътрешен кръг от приближени доскоро изглеждаше непоклатим. Това накара много експерти в страната да определят Нетаняху като „политически труп“

Новото развитие по корупционния скандал подхрани спекулациите, че 68-годишният Нетаняху може да свика предсрочни избори, за да забави разследването и да впрегне подкрепата на десните гласоподаватели в страната.

Нетаняху отрича всичко и твърди, че обвиненията срещу него са „лов на вещици“ от враждебни медии.

Филбер, които бе назначен в министерството на комуникациите лично от Нетаняху, бе арестуван тази седмица заедно с висши ръководители на най-голямата телекомуникационната компания „Безек“.

В анонимен доклад, цитиран от израелските медии, се твърди, че Филбер се е съгласил да свидетелства по обвиненията за насърчаване на регулация за стотици милиони долари в полза на „Безек“ в замяна на благоприятно медийно отразяване на Нетаняху в притежавания от телекомуникационната компанияновинарски сайт „Walla!".

Ръководителите на „Безек“ отричат всички обвинения.

Нетаняху, който управлява Израел в различни периоди от 1996 г. насам, очаква решението на главния прокурор Авишай Манделблит по две други производства, след като израелската полиция препоръча срещу премиера да бъдат повдигнати обвинения в корупция.

още от Свят