нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Прокуратурата в Истанбул обвини 20 души за убийството на журналиста Джамал Кашоги

Журналистът Джамал Кашоги бе забелязан последно да влиза на 2 октомври, 2018 г. в саудитското консулство в Истанбул, за да уреди документи около предстоящата си сватба. /Getty Images

Прокуратурата в Истанбул е повдигнала обвинение на общо 20 лица за убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, предаде „Ройтерс“.

За подбуждане към убийство са обвинени бившият заместник-ръководител на разузнаването на Саудитска Арабия, Ахмед ал Асири, както и бившият съветник на саудитското кралско семейство, Сауд ал Катани. За предумишлено убийство от прокуратурата са призовани 18 души, като трима от тях работят за разузнавателните служби.

Обвиненията са повдигнати на базата на анализи на телефонните разговори на заподозрените, пътуванията им извън Турция, присъствието им в саудитското консулство, твърдения на свидетели, както и обстоен преглед на телефона и компютъра на Кашоги.

Редица западни правителства заявиха, че принц Мохамед бин Салман е поръчал покушението, но той продължава да отрича да е свързан с него. Веднага след нещастния случай обаче Катани и Асири бяха освободени от длъжностите си.

През миналия декември саудитският съд постанови смъртна присъда на 5-има души за убийството, а други трима изпрати в затвор.

Кашоги, който бе колумнист на американското издание „Уошингтън Поутс“ и яростен критик на Саудитска Арабия, е убит след 2 октомври 2018 година, когато е забелязан да влиза в саудитското консулство в Истанбул, за да уреди документи около предстоящата си сватба.

още от Свят