нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Протестите в Ливан не стихват и след оставката на кабинета

Getty Images

Гражданското недоволство, ескалирало до масови протести и тежки сблъсъци в Ливан продължава и след оставката на правителството, която премиерът Хасан Диаб официално обяви вчера следобед. Те обвиниха „корумпираната властваща класа“ за експлозиите на пристанището в столицата на Бейрут и настояват за нейното премахване, предаде „Ройтерс“.

„Това не приключва с оставката на кабинета. Все още има Аун (бел. ред. президентът), Бери (бел. ред. говорителят на президента) и цялата система“, гласи едно от посланията, които циркулират в социалните мрежи.

Мощните взривове отнеха живота на поне 157 души, други над 6000 бяха ранени, а стотици хиляди останаха без дом. За ливанците инцидентът е кулминацията на проблемите с икономиката, корупцията и дисфункционалността на властите.

При своето оттегляне министър-председателят отбеляза, че трагедията допълнително задълбочава финансовата криза, срива валутата, парализира банковата система и завишава цените на стоките. „И преди съм казвал, че корупцията се корени във всеки кръг на държавата, но открих, че корупцията е по-голяма от нея“, коментира Диаб, обвинявайки политическия елит в блокирането на реформи.

Очаква се държавният глава Аун да се консултира с парламентарните блокове кой трябва да оглави следващото правителство на Ливан и е длъжен да се съобрази с техния избор.

Над 200 са вече жертвите на ужасяващата експлозия в ливанската столица при взривяването на склад с над 2700 тона амониева селитра. Ранените, по последни данни са над 6000.

Една от емблемите на Бейрут, дворец от 19 век също е била разрушена, разказва в свой репортаж Андреа Роса от Асошиейтед прес. 160-годишният дворец е издържал две световни войни, падането на Османската империя, френското управление и ливанската независимост, отбелязва тя в материала, цитиран от БТА. След гражданската война в страната през 1975-1990 г. са били нужни 20 години на грижлива реставрация, за да може семейството да върне на двореца предишното му великолепие.
"Само за секунда всичко беше разрушено отново", казва Родерик Сурсок, собственик на емблематичния дворец Сурсок, една от легендарните сгради в ливанската столица.
Той пристъпва внимателно върху отломките от срутените тавани, преминавайки през стаи, пълни с прах, изпочупен мрамор и портрети на неговите предшествениците му, висящи накриво от напуканите стени. Всички тавани на горния етаж са изчезнали, паднали са и някои от стените. Степента на разрушение от огромната експлозия на пристанището в Бейрут миналата седмица е 10 пъти по-голяма от причиненото от 15-годишната гражданска война, казва той.
Повече от 160 души бяха убити при взрива, около 6000 бяха ранени, а хиляди жилищни и административни сгради бяха повредени. Няколко сгради с историческа стойност, традиционни ливански къщи, музеи и художествени галерии също понесоха щети в различна степен.
В двореца Сурсок, построен през 1860 г. в сърцето на стария Бейрут, на хълм, издигащ се над вече заличеното пристанище, има красиви произведения на изкуството, мебели от епохата на Османската империя, мрамор и картини от Италия - събрани от три дълголетни поколения на семейство Сурсок. Православното семейство, родом от византийската столица Константинопол, сега Истанбул, се установява в Бейрут през 1714 г.
Триетажното имение е емблематично за Бейрут. През годините в просторната му градина са били организирани безброй сватбени тържества, коктейли и приеми, а туристите, които посещават близкия Музей Сурсок, му се възхищават.
Къщата в бейрутския християнски квартал Ашрафия е в списъка на обектите на културното наследство, но Сурсок каза, че само армията е дошла да оцени щетите в квартала. До момента той не е успял да влезе във връзка с министерството на културата.
Дворецът е толкова повреден, че ще се нуждае от дълго, скъпо и внимателно възстановяване, "все едно изцяло да го построим наново", казва Сурсок. Сурсок се е нанесъл в съседен павилион в градината на двореца, но от години това е домът, където живее с американската си съпруга, 18-годишната му дъщеря и майка му Ивон. Той казва, че 98-годишната лейди Кокран (родена Сурсок) геройски е останала в Бейрут през 15-те години гражданска война, за да брани двореца. Съпругата му току-що е изписана от болница, тъй като експлозията е била толкова мощна, че взривната вълна е засегнала белите й дробове. Сурсок казва, че няма смисъл къщата да се реставрира в момента, поне не преди страната да уреди политическите си проблеми.
"Нуждаем се от пълна промяна, страната се управлява от корумпирана шайка", възмущава се гневно той.
Независимо от огорчението му и от щетите от взрива миналата седмица, Сурсок, който е роден в Ирландия, казва, че ще остане в Ливан, където е живял през целия си живот и който смята за свой дом.
Той обаче отчаяно се надява на промяна.
"Надявам се, че ще има насилие и революция, защото нещо трябва да бъде разбито, трябва да продължим напред, не можем да стоим там, където сме сега

още от Свят