Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Първо, спасете хората, призоваха шефовете на МВФ и СЗО

Изображението е от официалния фейсбук профил на Кристалина Георгиева

Светът не бива да е принуден да избира между "спасяването на животи или на работни места". Това посочват в съвместна статия ръководителите на СЗО и МВФ, Тедрос Аданом Гебрейесус и Кристалина Георгиева.
"На пръв поглед изглежда, че трябва да се направи компромис - или да се спасят животи, или да се спасят средства за оцеляване", изтъкват те. Адхеном и Георгиева обаче са на мнение, че това е погрешна дилема, тъй като е абсолютно наложително първо да се овладее вирусът, за да се спасят ресурсите за просъществуване.
Пандемията от Ковид-19 причини смъртта на над 53 000 души по света след оповестяването й от Китай в края на декември. Спрени са цели сектори от икономиката, а над половината население на планетата е призовано или задължено да спазва социална изолация.
"Световната санитарна криза и съдбата на световната икономика са неразделни една от друга. Борбата с пандемията е необходимост, за да може икономиката да се възстанови отново", подчертават ръководителите на СЗО и МВФ.
От появата на болестта досега 85 страни са поискали финансова помощ от МВФ - нещо невиждано в 75-годишната история на институцията, изтъква Кристалина Георгиева.
Някои страни вече започват да получават средства и СЗО и МВФ призовават техните ръководители да поставят здравните разходи на челно място на приоритетите си.
Адхеном и Георгиева освен това отправят и апел още отсега лидерите да се мобилизират в помощ на хората, които живеят в нововъзникващите пазарни икономики, посочва БТА.

още от Свят