нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Путин: Близо 5000 са загинали в Нагорни Карабах

Getty Images

Боевете в планинските части на Нагорни Карабах са взели близо 5 хил. жертви. Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от „Франс Прес“.

В спорната зона в Азербайджан, която е контролирана и населявана от арменци, подкрепяни от Ереван, обявили независимост след разпадането на Съветския съюз, отново избухнаха масови сражения в края на септември.

Арменският премиер Никол Пашинян и азерският президент Илхам Алиев отхвърлят призивите за примирие, макар че на два пъти сключиха такова за броени часове, а бойците продължават да се борят за надмощие.

В своя телевизионна изява Путин отбеляза, че двете страни са понесли загубата на близо 2 хил. души, а хиляди са разселени, докато обвинения за военни престъпления се чуват и от Ереван, и от Баку. „Общият брой на смъртните случаи вече наближава 5 000“, каза държавният глава.

Потвърденият брой жертви от 27 септември насам е значително по-малък – под 1000 души. Азербайджан обаче не разкрива жертвите си.

Днес се очаква външните министри на Азербайджан и Армения да се срещнат поотделно с държавния секретар на САЩ, Майк Помпео във Вашингтон, след като по-рано тази седмица дипломатите пристигнаха в Москва за разговори с русия си колега Сергей Лавров. Заедно с Франция трите държави играят ролята на медиатори в конфликта в качеството си на съпредседатели на Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Путин е в „постоянна“ комуникация с Пашинян и Алиев и се чува с тях по телефона „няколко пъти дневно“. В четвъртък Еманюел Макрон също говори с лидерите, както и с арменския президент Армен Сакрисян.

Вчера шефът на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че очаква членката на алианса Турция да използва влиянието си, за да помогне за прекратяване на военните действия. Анкара изразява подкрепа към Азербайджан.

И днес продължават сраженията в Нагорни Карабах, съобщи Министерството на отбраната на Азербайджан, цитирано от ТАСС. Според изявлението на учреждението боевете са с различна степен на интензивност в посоки Агдере, Физули-Хадру-Джабраил и Кубадли. Азерските сили са били обстрелвани със стрелково оръжие, миномети и оръдия.

още от Свят