Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Путин: Не искаме нова надпревара във въоръжаването

100

Снимка: Guliver / Getty images

Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва не иска да навлиза в нова надпревара във въоръжаването и че ще се стреми към градивни отношения с другите страни, предаде „Ройтерс“.

Решителната победа на Путин в неделните избори, която идва в момент на растящо напрежение в отношенията между Русия и Запада, ще му осигури власт до 2024 година, което ще го превърне в най-дълго управлявалият руски лидер след съветския диктатор Йосиф Сталин.

Въпреки това, 65-годишният Путин използва срещата с победените си съперници, за да представи приоритетите за новия си мандат, които включват съсредоточаване върху вътрешнодържавните въпроси за сметка на международните, като основната цел е повишаване на жизнения стандарт на руснаците с помощта на инвестиции в образованието, здравеопазването и инфраструктурата, както и намаляване на разходите за отбрана.

„Никой не планира да разпалва надпревара във въоръжаването. Ще направим всичко по нашите сили, за да разрешим разногласията с нашите партньори с помощта на политически и дипломатически канали.“, каза Путин.

Коментарите на руския президент, които най-вероятно ще бъдат посрещнати с известен скептицизъм от Запада, бележат промяна в тона след предизборната кампания на Путин, по време на която той представи нови ядрени оръжия, които могат да достигнат всяка точка на планетата. 

В момента Русия и Запада са на противоположни позиции в конфликтите в Украйна и Сирия, както и по обвиненията за руска намеса в изборите в САЩ и покушението срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания. В резултат на това отношенията между западните държави и Русия  достигнаха най-ниската си точка от Студената война насам

 

още от Свят