Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Путин, на Червения площад: Русия ще продължи да развива своя отбранителен потенциал

27

Снимка: Guliver/ Getty Images

Русия ще продължи да развива своя отбранителен потенциал, но остава отворена за сътрудничество с други страни в борбата с тероризма, екстремизма и неонацизма. Това заяви президентът Владимир Путин в слово пред участниците в парад на Червения площад в Москва по случай Деня на победата, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Поуките от Великата отечествена война все още са актуални и "колективният отпор срещу носителите на смъртоносни идеи отново има определящо значение", каза Путин. "Призоваваме всички страни да осъзнаят общата ни отговорност за създаване на ефективна, равна за всички система за сигурност", добави руският лидер.

Наш свещен дълг е да защитим истинските герои от Великата отечествена война, при положение че в редица страни "безсрамно лъжат своите деца" за войната, превръщат в кумири хора, слугували на нацистите и така извършват "предателство към предците си", заяви президентът на Русия. 

"Прекланяме се пред всички ветерани от поколението на победителите" - днес те живеят в различни страни, но подвигът им не може да бъде разделен, отбеляза Владимир Путин. "Винаги ще тачим всички вас", обеща лидерът на Русия.

Съветският съюз, чийто приемник е днешната Руска федерация, даде близо 27 милиона жертви във Втората световна война. Победата от 1945 г. бе издигната в ранг на основополагащ патриотичен мит за величието на Русия, напомня Франс прес.

Добивали все повече значение през управлението на Владимир Путин, тържествата протичат тази година при силно напрежение между Русия и Запада, всред опасения от нова оръжейна надпревара между Москва и Вашингтон.

Освен това Русия обяви неотдавна, че смята да засили военното си присъствие в Арктика - стратегически регион, богат на природни ресурси.

Военни паради се състояха и в други градове из цяла Русия. Държавни телевизии излъчиха също и шествие в самопровъзгласилата се Луганска народна република в Източна Украйна - регион, поддържан според Киев и Запада от Москва. Въоръженият конфликт между сепаратистите и централната власт в Украйна взе близо 13 000 жертви за пет години.

В тазгодишния парад на Победата в Москва участваха над 13 000 военни с повече от 130 единици бойна техника. Авиацията не взе участие заради неблагоприятните метеорологични условия, съобщи за ТАСС източник от руските силови структури.

На трибуните присъстваха посланиците на САЩ и на Великобритания в руската столица, но не направиха коментари за медиите, посочва агенцията.

Идната седмица се очаква посещения в Москва да направят държавният секретар на САЩ Майк Помпейо и Кристиан Търнър, съветник на британския премиер по международните въпроси.

още по темата
още от Свят