Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Скандалът „Голунов”: Защо полицията се опита да натопи журналиста от  "Медуза"

Скандалът с разследващия журналист Иван Голунов от изданието "Медуза" разтърси Русия през последните дни и повдигна много въпросителни. Голунов беше арестуван миналия четвъртък. Според московската полиция у него и в квартирата му са били намерени наркотици.

Журналистът не се призна за виновен, видни личности в Русия осъдиха ареста му, започнаха протести в негова подкрепа, а експерти съобщиха, че в пробите, взети от него, не са открити следи от наркотични вещества.

В скандала се намеси шефът на руското вътрешно ведомство Владимир Колоколцев, който заяви, че Голунов не е замесен в наркотърговия.

Делото е закрито, но въпросите остават, коментират руските медии. След оневиняването на Голунов вътрешното министерство не обясни откъде са дошли в такъв случай иззетите от журналиста пакетчета със забранени вещества, но обеща оставката поне на двама генерали от столичното управление, посочва "Комерсант". Според цитирани в статията юристи на подсъдимата скамейка трябва да бъдат пратени сега служителите, задържали Голунов.

Правозащитници и прависти са на мнение, че породилата полемика история трябва да стане повод за старателно ревизиране на всички криминални дела, свързани с наркотиците, и за преразглеждане на прекомерно суровото законодателство в Русия. Политолози смятат, че ключова роля в освобождаването на журналиста е изиграло общественото мнение, добавя изданието.

Стотици и хиляди хора дадоха принос за освобождаването на Голунов, припомня "Новая газета". Те стояха по протести, даряваха пари за адвокати, записваха видеообръщения към читателите на техни блогове, публикуваха текстове в медиите, писаха в социалните мрежи. Ключов принос бяха синхронните действия на три бизнес всекидневника - "Ведомости", "Комерсант" и "РБК", излезли на 10 юни с еднакви уводни страници в подкрепа на Голунов. "Това бе удар с чудовищна сила: акцията на вестниците съвпадна с приключването на Петербургския икономически форум", изтъква изданието.

Връщайки се от форума, руските ръководители от всички равнища искаха да почетат в самолета нещо за своите успехи в развитието на родната икономика. А вместо това прочетоха каква правна и социална система са изградили през годините на стабилност в Русия - пълно безправие за едни и безнаказаност за други, пише опозиционният вестник.

"Ако съдим по събитията от следващия ден, вълната, вдигната от журналистите, е стигнала до самия връх и там някой е дал команда нещата да приключат", обяснява "Новая газета".

"Медуза", където работи Голунов, помества първия му коментар след освобождаването. "Моралните щети за мен ще бъдат компенсирани, ако подобно нещо не се случи вече с никой друг", заявил журналистът, допълвайки, че ще продължи своята работа.

"Ведомости" разяснява "защо освобождаването на един журналист не решава проблема". Делото срещу Голунов фактически е приключено, но делото срещу системата, в която е станало възможно такова беззаконие, едва започва - инак подобни дела неизбежно ще се появяват отново и отново. Законът трябва да се спазва от всички и за всички - едва тогава победата ще е окончателна, пише всекидневникът.

Според него делото срещу журналиста едва ли е изфабрикувано само от двамата високопоставени полицаи, чието уволнение ще иска от президента вътрешният министър. Замесените "явно са повече и трябва да бъдат наказани всички, превърнали в кошмар пет дни от живота на един невинен човек".

При това руската полиция не злоупотребява само с "наркотичните" членове от криминалния кодекс, щом й се наложи да "да подобрява" статистиката за дейността си или да накаже неугоден някому човек. Използват се и обвинения в измами, в екстремизъм, дори в детска порнография, се казва в материала.

"Дезинфекцията" и реформата на правоохранителната система в Русия е крайно важен, но труден и продължителен процес, който засяга интересите на множество хора във властта и извън нея. Съпротивата ще е силна, изтъква "Ведомости".

В случая с Голунов "засега е безусловно очевидно само едно: властта от самото начало, на всички нива правеше всичко зависещо от нея, за да изясни окончателно тази история. При което бе осигурена пълна откритост", заявява официозът "Росийская газета".

"На този фон изглеждат най-малкото странно изявленията на някои организатори на шествие в подкрепа на Иван Голунов, които въпреки всичко пак призовават хората да излязат на улицата днес и така ги провокират да вършат противоправни действия", добавя вестникът.

Самият Голунов заяви, че няма да се включи в неразрешената акция в негова подкрепа, информира "Известия" наред с други издания.

Междувременно московската градска управа разреши митинг в подкрепа на журналиста в неделя, 16 юни, на булевард "Андрей Сахаров", посочва "Независимая газета". Изданието цитира иронични коментари в социалните мрежи, припомнящи по-предишни протести срещу руската власт на булеварда, кръстен с името на видния съветски дисидент.

Безпрецедентният от 2011 г. взрив на общественото възмущение заради ареста на разследващия журналист Иван Голунов във връзка с нагло и извънредно небрежно фалшифицирано обвинение показа доста ясно, че системата за държавно управление, изградена за 20 години от Владимир Путин, наближава своя завършек, констатира "Ежедневний журнал".

още по темата
още от Свят