Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Путин внесе за гласуване в Думата промените в Конституцията

Владимир Путин. Guliver/Getty Images

Руският президент Владимир Путин внесе в парламента предложенията си за изменения в конституцията, по-малко от седмица след изненадващото анонсиране на мащабни  реформи в страната, включително и в политическата система, веднага след което бе разпуснато и правителството, начело с Медведев.

Проектозаконът е публикуван в сайта на държавната Дума, долната камара на руския парламент, предаде ТАСС, цитиран от БТА. Сред основните текстове за промени са тези, засягащи засилване на ролята на парламента при номинирането на премиера и ограничаването на президентските мандати на общо два вместо два поредни.

Друга мярка предвижда учредяването на Държавен съвет от президента. Според текста този орган ще е натоварен с "определянето на основните насоки на вътрешната и външната политиката на Руската федерация".

Предлага се също кандидатите за президент на Русия задължително да имат 25 години пребиваване на територията на страната вместо сегашните 10. Запазва се изискването те да са на възраст най-малко 35 години. Освен това не трябва никога да са имали гражданство на друга страна под каквато и да било форма, включително като постоянно пребиваващи.

Ново предложение е и кандидатурите на ръководителите на силовите ведомства да се издигат след консултации с горната камара на парламента, Съвета на федерацията.

Държавната Дума ще разгледа внесения от президента законопроект за промени в конституцията на 23 януари, съобщи първият заместник-председател на долната камара на парламента Иван Мелников.

Тази реформа съживи спекулациите за политическото бъдеще на Путин след края на настоящия му мандат през 2024 г., след който той вече няма право да се кандидатира отново за президент. Владимир Путин не е обсъждал публично бъдещето си след 2024 г., нито е одобрил свой приемник, но наблюдателите на руския политически живот са убедени, че той ще се стреми да запази влиянието си, отбелязва АФП.

още от Свят