Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Радиацията в Северна Европа вероятно е свързана с ядрен реактор

Shutterstock

Международната агенция за атомна енергия съобщи, че завишените нива на радиация, засечени над северните части на Европа вероятно са свързани с ядрен реактор, който или работи, или е в ремонт, но все още не е ясно къде точно се намира, предаде „Асошиейтид Прес“.

Миналата седмица Естония, Финландия и Швеция отчетоха количества от изотопите рутений и цезий, както и други изкуствени радионуклиди над обичайните норми. От властите в трите държави подчертаха, че на тяхната територия не се е случило нищо, което да обяснява наличието на тези химични елементи. Същото по-късно заявиха и още над 40 държави, които доброволно предоставиха информация на атомната агенция на ООН. Радиацията е малко и не представлява риск за живота на хората.

От Националния институт по обществено здраве и околна среда на Нидерландия предположиха, че източникът е в Русия и това „може да е знак за повреда на горивен елемент в атомна електроцентрала“. Руският държавен ядрен оператор обаче отхвърли съмненията като заяви, че двете централи в северозападната част на страната не са регистрирали никакви проблеми.

още от Свят