Затвори

СЗО се надява Тръмп да размисли за раздялата

Дейвид Набаро

Снимка: Guliver / Getty images

Решението на САЩ да се оттегли от Световната здравна организация в разгара на пандемия е „разочароващо“ и „необяснимо“. Това заяви специалният съветник за коронавируса на СЗО Дейвид Набаро пред Си Ен Би Си.

„Изправени сме пред най-голямото предизвикателство в сферата на заразните болести, което съм виждал. В момента всички нации трябва да работят заедно за неговото преодоляване, включително и САЩ“, коментира Набаро.

Припомняме, че в петък американският президент Доналд Тръмп заяви, че Съединените щати прекъсват връзките си със Световната здравна организация.

„Това е като да си в средата на горяща гора и изведнъж 15% от пожарните изчезват, точно, когато имате най-голяма нужда от тях“, добавя съветникът на СЗО. САЩ са най-големият спонсор на базираната в Женева здравна агенция, като през 2019 г. финансовият принос на Вашингтон се равнява на 400 млн. долара, или 15% от годишния й бюджет.

Това означава, че останалите 193 държави ще трябва да увеличат финансовата си подкрепа за СЗО, за да „запълнят празнината“, казва Набаро.

Той се надява, че американците ще убедят Тръмп да преосмисли решението си, предвид ролята на Вашингтон в предишни епидемии като тези с ебола, HIV и едра шарка.

В събота Европейският съюз призова президента Доналд Тръмп да преразгледа решението си да прекъсне връзките на САЩ със СЗО.

Според Набаро светът все още е в началото на пандемията и много страни тепърва ще бъдат изправени пред най-големите си предизвикателства.

 

още по темата
още от Свят