Затвори

Бизнес лидери от 21 страни настояват за незабавна подкрепа на Глобалния юг

Gulliver Getty Imaages

24 бизнес лидери с международен авторитет сред които бизнес магнатът Ричард Брансън, дългогодишният CEO на Unilever Пол Полман и др. разпространиха отворено писмо, в което призовават за спешни мерки за подкрепа на страните от Латинска Америка, Африка и Южна Азия, известни още като Глобалния юг.

„Настояваме за (1) незабавно отлагане на кредитни погашения, (2) повишена глобална координация, (3) инвестиции и подкрепа за малкия и среден бизнес, (4) стратегически програми и инвестиции за засилване включването на жените в икономиката, (5) повишено внимание към расовата толерантност и интеграция", се казва в декларацията.

Според оценки на Фондацията около 500 млн. души във въпросния географски регион може да бъдат тласнати към бедност, а според ООН 265 млн. души ще страдат от остър недостиг на храна поради икономическата криза породена след пандемията от Ковид19.

„Пандемията разкри слабостите и взаимната зависимост на нашата глобална икономическа система. Трябва да гарантираме, че хората и бизнесите от Глобалния юг ще имат достъп от икономическа подкрепа, за да се преодолеят първоначалните негативни ефекти от пандемията. Трябва да използваме момента да подобрим дизайна и устойчивостта на нашата икономическа система", заявяват бизнеслидерите, сред които са още основателят на Dilmah Tea Мерил Фернандо и д-р Харли Сейдин, председател на Американската търговска камара в Южен Китай. 

още от Свят