Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Румъния удължава състоянието на тревога с още 30 дни

Снимка: Getty Images

Състоянието на тревога в Румъния, изтичащо утре, ще бъде удължено с още 30 дни, като не се предвижда нито въвеждане на нови ограничения, нито разхлабване на съществуващите мерки. Това заяви румънския президент Клаус Йоханис след заседание с премиера и част от министрите днес, съобщи телевизия Диджи24. 

"Епидемиологичната ситуация не е добра. Видяхте, че и днес имахме над 600 нови случая на COVID-19. Това е твърде много", заяви държавният глава. И призова румънците да пазят себе си и другите. Той подчерта, че носенето на маски и спазването на дистанция са сигурни методи за спиране на разпространението на вируса. 

"В този обезпокоителен контекст все пак искаме да продължим мерките, които ще доведат до съживяване на икономиката. Няма да бъдат предприемани мерки, които потискат икономиката. Правителството подготвя и ще представи в подходящия момент нови нормативни актове и решения, които са част от обявената програма за съживяване на икономиката", посочи още президентът, цитиран от БТА. 

Той добави, че около темата за възстановяването на икономиката ще бъдат съсредоточени и дискусиите, които ще има в петък и събота в Брюксел в рамките на Европейския съвет.

"Много е важно Румъния да получи колкото се може по-солидна сума за съживяване на икономиката. Затова ще се боря там заедно с целия румънски екип", отбеляза Йоханис. 
 

още от Свят