нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Русия иска да изстреля своя орбитална станция през 2025 година

Getty Images

Руската космическа агенция се надява да изстреля своя собствена орбитална станция през 2025 г. като част от опитите на Москва да се оттегли от Международната космическа станция и да действа сама, предаде „Франс прес“.

Директорът на „Роскосмос“, Дмитрий Рогозин, обяви, че е започнала работата по първия модул на новата станция, след като служители предупредиха, че Русия обмисля излизане от МКС – място, считано за един от малкото успешни примери за сътрудничество със Запада.

Изявлението идва на фона на напрежението на границата с Украйна, шпионските скандали и проблемите с опозиционера Алексей Навални, който бе осъден на затвор по-рано тази година.

По думите на Рогозин от космическата корпорация „Енергия“ се стремят да имат модул „готов за стартиране“ през 2025 година.

Създадена като съвместен проект между Русия, САЩ, Канада, Япония и Европейската космическа агенция през 1998 г., Международната космическа станция е една от най-амбициозните международни колаборации в историята на човечеството. От „Роскосмос“ обявиха, че окончателно решение за напускането на МКС все още няма.

още от Свят