нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Русия също с планове да тества цифрова валута

Снимка: Shutterstock

Централната руска банка е заложила цялата 2022 г. като период за тестване на дигиталната рубла. След това ще бъде определена пътна карта за по-нататъшното изпълнение на проекта. Това обяви на пресконференция първият зам.-председател на Централната банка Олга Скоробогатова, цитирана от ТАСС.

"Въз основа на резултатите от тестването ще разберем коя пътна карта за внедряване на целевата платформа ще бъде приложена и в какъв период от време", обясни тя.

До декември 2021 г. регулаторът планира да създаде прототип на платформата за цифрова рубла. Разработването на изменения в законодателството е планирано за януари 2022 г., а стартирането на тестване на дигиталната рубла се очаква да стане през първото тримесечие на 2022 г.

Банката на Русия не планира да определя лимити по салдата върху цифровите портфейли на граждани и фирми.

"Цялата сума, която ще бъде на дигиталния портфейл, ще бъде достъпна в пълен размер. И няма да бъдат определени ограничения за салдата на дигиталните портфейли", подчерта Скоробогатова.

На свой ред зам.-председателят на Централната банка Алексей Заботкин не изключи, че на етапа на въвеждане на цифровата рубла ще има ограничение, свързано с обема на цифровите портфейли, така че въвеждането на цифровата валута да става постепенно. "Конкретните параметри на тези стойности ще бъдат разработени още на етапа на тестване", добави той.

Банката на Русия също така позволява използването на цифровата рубла за данъчни плащания.  В този смисъл тя ще бъде по-универсален начин на плащане, отколкото парите в брой, обясни Заботкин.

В средата на октомври 2020 г. Централната банка на Руската федерация представи концепцията за цифровата рубла в свой доклад. Тя ще бъде под формата на уникален цифров код, който ще се съхранява в специален електронен портфейл, а прехвърлянето на цифровата рубла от един потребител на друг ще бъде под формата на преместване на цифровия код от един електронен портфейл в друг. Цифровата рубла ще бъде емитирана от Банката на Русия. Собствениците на пари ще могат свободно да прехвърлят рубли от едната форма в другата. 

още от Свят