нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Русия с остро предупреждение към НАТО, България и Румъния

Снимка: Guliver/ Getty Images

Русия е сериозно обезпокоена от нарастването на военните сили на НАТО в Черно море, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова и конкретно посочи като участници в този процес България и Румъния. „Инфраструктурата на България и Румъния се модернизира, на техните територии се разполагат нападателни оръжия, по време на ученията се разработват сценарии, които предполагат и предвиждат, наред с други неща, удари по руска територия от американски стратегически бомбардировачи, способни да носят ядрено оръжие“, отбеляза в изявлението си Мария Захарова, цитирана от РИА Новости.
Действията на алианса подкопават регионалната стабилност и забиват клин между съседните държави, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. Тя коментира, че НАТО разширява зоната на своята дейност в Черно море и привлича към нея нерегионални държави. 
Действията на алианса подкопават регионалната стабилност и забиват клин между съседните държави,  обвини Захарова.
Тя подчерта, че напоследък се увеличава броят на навлизащите в черноморски пристанища на държави партньори  военноморски кораби на НАТО, полетите на разузнавателни самолети, безпилотни летателни апарати по руските граници.
Захарова твърди още, че НАТО привличат Украйна и Грузия към своите дейности, които всъщност са "обучени да се изправят срещу Русия" в хода на съвместни маневри и учения.
"Всичко това предизвиква сериозно безпокойство, трябва да вземем предвид натрупването на военна активност на алианса и страните членки и да реагираме подобаващо.Черноморският регион има достатъчно опит в поддържането на силите на крайбрежните държави. Появата на нов играч, който явно идва не с най-добри намерения, подкопава регионалната стабилност и забива клин между съседните страни “, подчерта говорителката на руското външно министерство.
По-рано генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заяви, че НАТО засилва присъствието си в Черноморския регион по суша, по море и във въздуха. Той също така добави, че външните министри на НАТО са се договорили за по-нататъшни стъпки за укрепване на диалога с Грузия и Украйна. Столтенберг изрази необходимостта от НАТО "да засили допълнително присъствието си в региона".

още от Свят