нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Русия удължава сътрудничеството си със САЩ в космическата сфера

Снимка: Getty Images

Руският премиер Михаил Мишустин одобри предложение за удължаване на споразумението между Русия и САЩ за сътрудничество в изследването и използването на космическото пространство за мирни цели до края на 2030 г. Това съобщи пресслужбата на кабинета, цитирана от ТАСС. 

Решението беше предварително разработено с американската страна. Самата процедура ще бъде завършена след размяната на дипломатически ноти, уточни правителството. Проектът за руска нота е приложен към заповедта, одобрена от ръководителя на правителството.

"Този ​​документ е един от основните правни инструменти, които формират условията за руско-американско сътрудничество в изследването на Космоса. Удължаването на споразумението е в интерес на двете страни и ще допринесе за ефективното му прилагане на съвместни космически проекти", отбелязва правителствената пресслужба.

Споразумението между Русия и САЩ за сътрудничество в изследването и използването на космическото пространство за мирни цели е подписано на 17 юни 1992 г. във Вашингтон от президентите на Руската федерация и САЩ Борис Елцин и Джордж Буш-младши. Оттогава документът, уточнява пресслужбата, е удължаван четири пъти. 

още от Свят