нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Русия въвежда трудови книжки по нов образец

Снимка: Getty Images

Трудови книжки по нов образец ще започнат да се използват в Русия от 2023 г. Промяната беше одобрена днес от Кабинета на министрите, предава ТАСС

Служителите ще могат да използват старите документи без ограничения. Става въпрос за формуляри в стар стил, които се пазят от работодателите, като те също ще продължат да бъдат валидни. 

По-рано министерството на труда коригира формата на трудовата книжка и актуализира инструкциите за нейното съхранение и поддръжка. От тях, например, бяха изключени някои остарели разпоредби, които регламентират методите за попълване на формуляри и отчитане на книгите от работодателя. 

Министерството на финансите ще определи процедурата за изготвяне на нови работни книги. То ще реши и въпроси, свързани с предоставянето на работодатели на документи от нов тип. 

Агенцията припомня, че от 2020 г. на служителите беше дадено право да избират между електронни и хартиени трудови книжки, а от 2021 г. стана възможно включването на записи на местата на работа за целия стаж в цифров документ. Хората, които са решили да преминат към новия формат, могат да се запознаят с електронната трудова книжка в личния си акаунт на уебсайта на Пенсионния фонд. 

още от Свят