нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Русия започва да развива мащабна концепция за яхтен туризъм

Снимка: Shutterstock

Правителството на Руската федерация одобри концепцията за развитие на яхтен туризъм в страната за периода до 2030 г., изготвена от Федералната агенция по туризъм. Тя определя целите и приоритетните области на яхт туризма в Русия, като се вземат предвид икономическите, географските, инфраструктурните и законодателните особености на страната ни, както и световният опит в тази област, предава ТАСС

Концепцията предвижда създаването на обширна мрежа от съвременни яхтени пристанища в Русия, които ще са многофункционални целогодишни туристически комплекси с хотели, конгресни центрове, спа комплекси, фитнес зали, магазини, ресторанти, музеи, магазини за сувенири и пешеходни зони.

Разширяването на яхтената инфраструктура ще създаде нови работни места, ще насърчи развитието на крайбрежното пътническо корабоплаване, събитийния туризъм, спорта и дейностите на открито. Предлага се също да се създадат условия за привличане на чуждестранни туристи. Планира се стартиране на нови образователни програми в областта на яхт туризма, които ще подобрят нивото на обслужване в тази област.

Според Федералната агенция по туризъм в Русия центровете на яхтен туризъм включват Краснодарска територия, Република Крим и Севастопол, редица волжски градове, Москва, Санкт Петербург, Приморски край. Почивка на вода с помощта на яхти е популярна в регионите, разположени по крайбрежието на Волга, в Република Татарстан, Перм, Приморски територии, Ростов, Ленинград, Архангелск, Калининградска област, в Република Крим.

Както отбелязва Федералната агенция по туризъм, яхтингът е един от най-печелившите и търсени видове туризъм в света, тъй като съчетава активен отдих край водата, забавления и възможност да си починете от суматохата на града. В страни с развита яхтена инфраструктура този вид туризъм представлява до една четвърт от приходите на хотелиерството. В същото време Федералната агенция по туризъм смята, че в Русия, въпреки големия брой езера, реки и морета, туризмът с яхти все още не е достатъчно развит. 

"Приемането на концепцията е важно решение за засилване на развитието на яхтен туризъм в Русия. Това е много перспективна област, която може да бъде развита във всеки регион на страната ни. Въз основа на концепцията ще бъде създадена пътна карта - конкретен план за действия и мерки. Планира се актуализиране на мерките за държавна подкрепа за яхтен туризъм, включително програми за малък и среден бизнес, и коригиране на държавните програми, свързани с този вид туризъм", обясни ръководителят на Федералната агенция по туризъм Зарина Догузова.

Според нея прилагането на мерките, предложени в концепцията, ще разсее мита за първокласното качество на яхтения туризъм и ще формира достъпни оферти за пътуващите. "Всичко това трябва да увеличи инвестиционната привлекателност на индустрията, да привлече нов персонал и да създаде нови модерни места за пътуване", заключи Догузова. 

още от Свят