Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Определиха вероятната причина за самолетната катастрофа край Москва

100

Снимка: Shutterstock

Неверни данни за въздушната скорост на полета може да са причината за тежката самолетна катастрофа в Русия в неделя, при която загинаха 71 души. Това съобщиха руски експерти от Междудържавния авиационен комитет (МАК) след предварителен анализ на информацията от бордовия самописец за параметрите на полета, съобщават руски медии, цитирани от БТА.

Операторите на Ан-148 не се оплакват често от проблеми със системата за определяне на скоростта, пише "Комерсант". Но седмица преди трагедията са били регистрирани седем случая с "разминаващи се показания за скоростта" на "Суперджет-100", извършвали полети за компания "Аерофлот", без фатални последици.

Ето защо се смята, че причина за катастрофата на Ан-148, убила 71 души, може да са станали неверни данни за въздушната скорост, поради обледеняване на датчиците. 

Говорителката на федералното следствие Светлана Петренко заяви, че ведомството ще провери и други версии освен тази на МАК. При въздушни катастрофи обаче следователите обикновено приемат окончателните изводи на техническата комисия, а в случая става дума за вина на пилотите, пише изданието.

Не е имало пожар на борда на разбилия се самолет. Той е експлодирал при удара със земята. Следователите не разглеждат като основна версията за терористичен акт, но авиационните експерти не се отказват от нея, добавя "Новая газета".

Руският самолет е паднал 4 минути след излитане

Датчик за скорост на самолета вече е бил сочен сред причините за катастрофа с Ан-148 - през март 2011 г., когато край Белгород в европейска Русия загинаха 6 души, включително пилотите от Мианма - потенциален купувач на машината.

още от Свят
12
Сряда
Декември